A terhesség az anyai szervezetet „megviseli”. Szinte mindenre hatással van az új élet születése. Vannak olyan dolgok, melyeket mi nem is érzékelünk magunkon, talán csak a környezetünk (hangulat változások).

Hirdetés

A vér

A szervezetünkben keringő vér mennyisége kb. 30-50 %-kal növekszik a terhesség folyamán. Ez a növekedés az oxigén biztos szállítása miatt kell, hisz már egy másik ember is általunk „lélegzik”. Emiatt magasabb lehet a pulzusszám, ezért sokszor izzadhatsz. Még olyankor is, amikor számodra nincs olyan meleg. Vagy régebben nem tapasztál hasonló körülmények között izzadást.

Hormonok

A terhesség elején nő a női hormonszint. A progeszteron segít a terhesség megtartásában. Az ösztrogénnel együtt leállítja a ciklust. E két hormon miatt lehetünk depresszívebbek, még a gyermekágy alatt is.
Az oxitocin a méh összehúzódását segíti elő. Ennek majd a szülésnél lesz nagy szerepe. Sőt a tejelválasztásért is ez a hormon felel. Azonban más hatása is van. Segít a kapcsolattartásban, segíti a kötődést a szeretet kialakulását is.
Az endorfin már nem női hormon, azonban jelentős szerepe lesz a stressz és a fájdalom elviselésében.
Míg a relaxin hormon – a neve is erre utal – segít ellazulni. Puhítja és rugalmassá teszi a medence izületeit.

A méh

Ha nem áll fent terhesség a méhed akkor mint egy mandarin. Azonban egy körte alakú szervet képzelj el. A terhesség 6. hetére azonban már az alma méretével vetekszik. Ez ha belegondolsz óriási és gyors növekedés.
Hisz a 4. hónapra akkora lesz, mint egy csecsemő feje. Túllépi a kismedence határait, ekkor már a szeméremcsont felett ki is lehet tapintani.
A 7. hónapra már sárgadinnye méretűre duzzad és a köldök- szegycsont között félúton található. Ilyenkor már felnyomhatja a rekeszizmot is, ezáltal alakul ki a nehéz légzés.
A 8. hónap „mérföldkő”. Ekkor van a legmagasabban a méh, majd a 9. hónapban már leszáll, hisz a baba feje már rögzül a medencében és lassan közeleg a szülés ideje.
Tehát a 9 hónap alatt ez a 6 cm-es szerv 40 cm-re dagad. Súlya pedig 20 szorosára nő.

Érzelmek

Az ingadozásokat a hormonok változása adja. Kinél erősebben, kinél gyengébben jelentkezik. Azonban azt hiszem ebben inkább a környezet tűrőképessége a mérvadó.:)

Bőrelváltozás

Sajnos ez is hozzá tartozik a baba váráshoz. És a szülés után vagy sokára vagy soha nem tűnnek el ezek a jelek rólunk.
A várandósság alatt a bőr festékanyagának mennyisége megnő. Az első hely, ahol megjelennek az a mellbimbó és a bimbó udvar. Azonban foltok alakulhatnak ki az arcon. A hason megrepedhet a bőr és szintén foltok, sötétülések jelentkezhetnek.
Azonban ha szerencsések vagyunk, akkor a másik eset is előfordulhat. Soha még olyan szép és selymes nem volt a bőröd, mint terhesség alatt. Meggyorsulhat a köröm és a hajnövekedés. Elmúlhat a zsírosság, a pattanások is.

Súlygyarapodás

A tápanyagok raktározása a terhesség legelején elkezdődik. Hisz amire a babának a növekedéshez szüksége lesz, azt mi raktározzuk számára (főleg ha elegendőt juttatunk a szervezetbe). Ilyenek a fehérjék, a zsírok és az ásványi anyagok.
Ezek elengedhetetlenek a baba egészséges növekedéséhez, a szervek fejlődéséhez.

Maga a súlygyarapodás változó. Minden nőnél más és más, ezért nem is térnék ki rá. Hisz nem hiszem, hogy lenne olyan, hogy ha ennél egy dekával is többet hízol akkor már baj van (természetesen a kóros elhízás az más dolog, és a nagy súlygyarapodás a terhességi cukorbetegséget is kiválthatja, vagy épp a cukorbetegségtől lehetünk „nagyobbak”).

Azonban az átlagot 12-13 kg-ban állapították meg. Szerintem folyamatos kontrollal nem lesz baj, ha többet kíván a kismama és többet is hízik. Én magam 20 kilót híztam, ami már nagyon sok. Azonban az egész terhességem alatt semmilyen vizsgálati értékem nem volt magasabb az átlagnál. Igaz nem is látszott, hogy ennyit híztam volna. Végül a szülés után rögtön leadtam ebből 15 kilót (ugye azt hiszem a szülés a legjobb fogyókúra), majd a maradék plusz 5-ből 3 az első néhány hét alatt lement, hisz akkor magadra egyáltalán nincs időd, csak a babára.

Főleg az utolsó harmadban növekszünk sokat, hisz ekkor nő a baba is. Ide koncentrálódik a súlynövekedésünk 30-40%-a.

Hirdetés

1 hozzászólás

  1. Én 48 kg-val kezdtem a terhességemet és 52 kg voltam szüléskor. A babám 3 kg-val született teljesen egészségesen. Görögdinnyén nőtt a pocakomban, hiszen nyári terhesség volt, és én naponta megettem egy 5 kg-s görögdinnyét. Kiváló érzékkel tudtam kiválasztani a legjobbat, legédesebbet. Ez azóta már nem sikerül. Nagyon szerettem a dinnyét. Azt hiszem a babám is!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .