A kép illusztráció

Az anyatejről sokat olvashatsz, de igazán addig nem tudsz róla sok mindent, míg el nem jön a szoptatás korszaka.

Hirdetés

Az anyatej azért fontos, mint minden emlősnél, mert minden emlős-legyen az ember vagy állat- nem kapja meg a megfelelő védettséget az anyaméhben. (Ez alól egy kivétel van a nyúl, de mi nem vagyunk nyulak:-)).

Erre szolgál az anyatej, illetve az anyatejnek is az első része. Ez az állatoknál a szülés után néhány óráig termelődik, nálunk azért kicsit tovább.

Ez a kolosztum vagy föccstej. Ebben vannak azok a létfontosságú anyagok, melyek az immunrendszer erősítését szolgálják.

Ez a kolosztrum rövid ideig termelődik. Később már „csak” anyatej marad. Ez pedig már a táplálást szolgálja elsősorban.

Mit tartalmaz az anyatej?

Ha hagyod állni az anyatejet láthatod, hogy ha leülepszik három részre osztódik. Lefelé haladva egyre sűrűbbek a rétegek.

Ha szoptatsz, mindig egyazon mellből szoptass, ne váltogasd azt, mert így a baba nem kap megfelelő minőségű tejet, ez is lehet az oka, hogy éjjel felkel, mert éhes. Akkor csodálkozol, hogy de hát most szopott nemrégen majd fél órát. Igen, de felváltva a két melledből. Így igazából a tápláló részt nem kapta meg.

Felső rész

A szoptatás első 5-10 perce. Leginkább a sovány tejhez hasonlít. Ez olyan, mint nálunk a leves. Sok táplálóanyag tartalma nincs. Gazdag oxitocinban- ez egy hormon- mely hat a babaára és a mamára is. Ettől álmosodik el. (ilyenkor ne hagyd aludni, mert ha csak ezt szopta ki, akkor gyorsan éhes lesz).

Ebben a tejrészben található a legtöbb tejcukor.

A középső réteg

Ez a tej tényleges eleje. Kb. 5-8 perccel a szoptatás megkezdése után jelenik meg. Állaga már a szokványos tehéntejhez hasonlít, sok benne a fehérje, mely segíti az agya és a csontok fejlődését.

A tej vége

15-18 perccel a szoptatás kezdete után. Sűrű és krémes. Tele van zsírokkal. Ettől gyarapodik a baba.

 

Hirdetés

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .