első születésnapi tortaAz első születésnap minden szülő számára fontos mérföldkő. Igaz a pici még nem fog sok mindent érteni belőle- de azt hiszem ez inkább a szülőknek fontos, mint a babáknak.

“Szeretnénk, hogy minden úgy sikerüljön, ahogy szeretnénk, a torta is gyönyörű legyen.”

Mivel a torta meghatározó része az ünneplésnek, arra törekszünk, hogy ez felejthetetlen legyen.

Hirdetés

 

 

Milyen legyen a torta?

Mivel talán a legnagyobb fejlődést ezalatt az 1 év alatt éri el a pici.első születésnapi torta A torta lehet maga az évek száma. Egy sima általunk elkészített tortát vonjunk be fondanttal- majd a számot is megformázhatjuk a tetejére ebből. Ez egy kis kézügyességet igényel, de nem lehetetlen.

Ugyanígy sok szülő otthon próbálkozhat – szintén fondannal – figurák megalkotásával is. Itt a tortát olyan alakúra kell a sütés után faragni amilyet szeretnénk. Lehet elsőre nem lesz az igazi, de néhány év múlva már akár a cukrászdában kapható torta tökéletes másával lephetjük meg a szülinapost.

Sokakban felmerül, miből is készüljön az első torta?

első születésnapi torta“Nem kell már az első születésnapon azzal foglalkozni, hogy a pici mit ehet- olyan dolgokra figyeljünk, hogy magvas gyümölcs még ne legyen benne, és dió vagy mogyoró sem. Ezen kívül bármit beletehetünk.”

Ne essünk abba a hibába, hogy túlzott féltésünkben vagy félelmünkben a picink csak egy szépen csomagolt karton dobozt kap, vagy esetleg bébiételből készítjük a tortát.

A torta alapanyagai között gyakran szerepel a tojás, valamilyen tejtermék, a vaj, a cukor és a liszt: azok az élelmiszerek, melyeknek a csecsemő étrendjébe történő bevezetése a legvitatottabb. Míg mi első szülinapunkon még a klasszikus csokoládékrémmel, baracklekvárral és dióval rétegzett piskótatortán fújtuk el a gyertyát, ma sokan feljelentenének a gyámhivatalnál, ha megtudnák, hogy ilyet adunk a gyerekünknek.

 

 

első születésnapi torta“A legtöbb allergia ma pont azért vált ennyire gyakorivá, mert a szülők félnek szinte mindentől, nem adják a gyermeküknek, ezáltal a picik immunrendszere is gyenge. Nem ismer fel semmit. (Ugyanez a helyzet a kosszal is. Ma már olyan fertőtlenítőket használunk, hogy a jótékony baktériumok sem maradnak rajta.  A gyermek szinte sterilen nő fel otthon, aztán ha belép a közösségbe nincs ami védené a hirtelen ráontott fertőzésekkel szemben. Ezt még tetézzük, hogy már egy köhintésre antibiotikumokat adunk nekik.)”

 

Vannak olyan anyukák, akik szinte csak a természetes dolgokból készítik az első tortát- sütőtök és borsó- hisz ez biztonságos.

Vannak kísérletező szülők, akik azért áthágják a szabályokat, és néha „botlanak” egyet. Ilyenkor a pici hozzájuthat finomabb ételekhez is.

első születésnapi tortaÉs persze vannak azok a szülők, akik ösztönből etetnek. Ami jó és ízlik neki azt eheti. Persze itt is kell a józanság és nem szabad a ló másik oldalára esni.

De!!! Ismerünk anyukákat igaz, akik körülbelül egy éves koráig nem adnak a tiltólistáról semmit a babának, kivéve, ha az nagyon kedvesen bandzsít a péknél a kakaós csigára, piacon az eperre, vagy egyszerűen kitépi apja kezéből a tojásos fasírtot és beledugja a fejét a tejeskávéjába. Klasszikus csokoládétortával lepi meg gyermekét.

Na ők a mi szüleink!!!!! 

 

Higgyük el, a kicsik nem fognak a tortából sokat enni. első születésnapi tortaEbben a korban még nem olyan édes szájúak, szóval igazából olyan tortát válasszunk, vagy készítsünk, amit a látogatók esznek, hisz a pici egy-két falatnál többet nem fog enni belőle. És természetesen ne vesszen kárba a torta…

Tehát ne gondolkozzunk azon, mit ehet és mit nem, készítsünk olyan tortát, amivel tudjuk, hogy a pici érdeklődését felkeltjük, vagy vegyünk olyan figurásat, ami a picink kedvence.

A legfontosabb szívből tegyük, azért a meglepett mosolyért, amit cserébe kapunk!!!!!

Nálunk ilyen volt az első szülinapi torta…

Bálint első születésnapja

 

Hirdetés

5 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Az én kisfiam gyümölcstortát kapott első szülinapjára, én keszitettem. Semmi extrát nem akartam a gyümölcsöket viszont már bőszen fogyasztotta. A torta tetejéről is szépen leszedegette ujjacskáival.

  2. Sziasztok!
    A lányom első szülinapjára én is tojás -tej- cukor mentes tortát készítettem. Azt hiszem tetszett neki.. van egy elkapott fotó is mikor kétkeze összetéve és édesen mosolyog a tortára. Mint ha már értette volna vagy nem is tudom. Viszont nem evett belőle… csak Malackát ette meg róla.

  3. Kedves Brigi ! Olyan jól hangzik amit a baba tortáról írtál ( tej , tojás cukor mentes ) , ha a receptet megkaphatnám , mert én most egy ilyen baba tortát szeretnék készíteni . Kedvességedet előre is köszönöm ! Rózsa

  4. Tudom vannak kivételek, de bizony az én gyermekem benyomta a fél szülinapi tortáját… Nagyon jó evő ezért eszembe se jutott hogy alig fog belőle enni így szóba se jöhetett nálam egy cukros csokitorta, pedig elég laza vagyok szerintem ilyen téren… Szóval neki volt egy saját tortája (én csináltam) ami mentes volt tejtol tojastol és cukortol és mégis nagyon izlett neki… Persze a cicomas torta is megvolt a vendégeknek… És mindenki boldog volt… 😀

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .