vedono

Minden anyuka várja már az első védőnői látogatást. Talán egy kis fogódzó, hisz tanácstalanok vagyunk. És persze büszkék, szeretnénk megmutatni a babát, aki a pocakunkban volt 9 hónapig.

Mi is hangzik el az első találkozáskor:

 • Először megnézi a picit. Kicsit kérdez a szülésről is és a kórházban eltöltött időről. 
 • Majd megbeszélitek a szükséges vitaminok adását a babának. Elmondja melyik vitamint meddig kell szednie. 
  • konakion-vigantolKonakion: K-vitamin, 1 hetes kortól kapja a baba, hetente egyszer, összesen 5 alkalommal. Ennek véralvadás segítő hatása van.
  • Vigantol: D-vitamin, 2 hetes kortól kapja a baba, napi egy cseppben 2 éves koráig. Persze utána már mi önhatalmúlag is adhatjuk neki, főleg télen, mikor a napsütés igen kevés. 

Mindkét vitamin szedése orvos és védőnőfüggő. Az adagolását minden esetben ők mondják el neked.

 • Ha nincs elég tejed, vagy nem indult be még a tejelválasztás, akkor a védőnő segít. Javasolhat szoptatási tanácsadót, vagy ajánlhat homeopátiás szereket, teákat. 
 • Ha tápszert eszik a baba: A fölösleges tápszert mindig ki kell önteni, nem lehet félrerakni. Mindig frisset kell készíteni. A vizet azonban előre fel lehet forralni hozzá. A cumisüveget első használat előtt kell kiforralni, utána elég az elmosás és forró vizes öblítés. 
 • Ezután – ha nincs otthon – javasolni fogja, honnan szerezzetek be baba mérleget. Persze tápszeres babánál nem szükséges. 
 • Majd visszatértek a babához. Elmondja, hogyan történik az etetés, a pelenkázás, a fürdetés. 
 • A védőnő is ajánl egy napirendet, de ezt te úgyis majd a babádhoz fogod igazítani. 
 • Elmondja, hogyan tisztítsd a köldökcsonkot: Olajos fülpiszkálóval körbe lehet tisztítani, majd a tetejére hintőport szórni. 
 • Hogyan tisztítsd a szemeket: Kamillás vízzel, 1-1 tiszta vattával (mindkét szemhez külön külön), kívülről befelé egy határozott mozdulattal kiszedjük a lerakódást (csipát). 
 • Hogyan tisztítsd a fület: Fürdés előtt olajozzuk, majd utána fülpiszkálóval finoman lehet tisztítani a kagyló külső részét. 
 • Ha fiad van, hogyan tisztítsd a fütyijét: Nem szabad még hátrahúzni. Ha van egy kis faggyú a végén azt kell letörölni finoman. 
 • Ha lányod van, hogyan tisztítsd a nuniját: Nem szabad szétfeszíteni az ajkakat. Finoman megtörölgetni. 
 • Majd a látogatás végén még adatokat vesz fel, és ad meg. Megtudod ki a gyerekorvosod, ő maga – a védőnő – mikor rendel. És persze megbeszélitek mikor látogat meg legközelebb. 
Előző cikkAz anya szerint égi jelet kaptak a kisfiuktól!
Következő cikkWC-re szoktatás? Hasznos tippek gyakorló anyukáktól!

2 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Minekunk a korhazba a csecsemos noverek mindent megmutattak. Addig Pogomat ki se adtak (rooming in mellett) mig egy nover vegig nem mutatta a pelenka cseret. Es a koldok apolast is. Hiaba van/volt mar egy csemetem. Haza engedes elotti nap pedig meg kellett furdetnem. 🙂
  Annyibol jo volt, hogy no letemre nagyon nem bantam, hogy valaki gyakorlatba megmutatta, hogy hogy kell egy kislany alvazat rendezni.
  Kellenek az ilyen jo otletek! Es elmenynek is szuper volt!

 2. Én csak azt nem értem, hogy ezeket a dolgokat, miért nem a kórházban tanítják, és mondják el a frissen szült anyukának. Pláne, ha az illető elsőként szül. Miért otthon kell megtanulni egyedül, mert nem biztos, hogy a védőnő a hazajövetel után közvetlen tud menni. Ha az embernek nincs segítsége, és gyereket se látott addig, meg van lőve, hogy is kezdjen hozzá. Jön a felesleges stressz, meg a problémák.
  Olyan jó lenne, ha az ember még akkor a kórházban megtanulhatná a babával kapcsolatos ápolási, kezelési dolgokat, etetési módszereket.
  Volt tapasztalatom Magyarországon és külföldön is szülni. Bátran állíthatom, hogy sokkal közvetlenebb a babákhoz való hozzáállás kint külföldön, mint Mo.-n. Anyukát még a kórházban megtanítják az alapvető dolgokra, vagy megnézik mennyire is ért hozzá, hogyan csinálja. Még a fürdetést is magam csináltam a kórházban, a férjem és a nagyobb lányom jelenlétében ahol ott volt a csecsemős nővér, és nézte, hogy jól csinálom-e. Mivel ők nem lesznek ott az emberrel, hamár otthon van. Ez szerintem nem csak pénz kérdése főként, hanem hozzáállás kérdése is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .