örökbefogadás
A kép illusztráció

Budavári Zita, a Bölcső Alapítvány elnöke a Kossuth Rádióban nyilatkozott az örökbefogadásról, illetve a Gólyahír Egyesület vezetője, Mórucz Lajosné is felszólalt. Cikkünkben most ezt igyekszünk összegezni.

Hirdetés

Jelenleg Magyarországon civil szervezet közreműködésével csak nyílt örökbefogadás lehetséges. Ez azt jelenti, hogy az örökbeadó és az örökbefogadó szülők találkoznak egymással, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy a szervezetek kit kivel hoznak össze. Igyekeznek a tapasztalt megérzéseikre hallgatni, hogy a kisbaba valóban passzoljon az új szüleihez, így a hosszas várólistán nem csupán sorszámot sorszámhoz igazítanak, hanem családot a családhoz is. Fontos tényező ugyanis a kiválasztásban, hogy ne csak lelki, hanem valós kilométerekben is mérhető legyen a távolság a lemondó szülők és az örökbefogadók közt, hiszen nem lenne jó, ha akaratuk ellenére könnyen összefutnának. Ezen kívül figyelembe veszik az örökbeadó kívánságait is: „Az egyesületnél az életet adó anya meghatározhatja, hogy legyen-e testvére a babának, vagy azt, hogy hol lakjon, mi legyen az örökbefogadók iskolai végzettsége vagy hogy milyen távol lakjanak egymástól.” – fogalmazott Mórucz Lajosné.

A kép illusztráció

Átlagosan négy és fél év a várakozási idő.

Bejelentkezés után nyilvántartásba kerülnek a gyermekre vágyók, ezt követően általános orvosi felmérés, környezettanulmányozás és pszichológiai vizsgálat szükséges. Ha a követelményeknek megfelel a pár, tanfolyamra kell járniuk, ahol felkészítik őket az örökbefogadásra. “Az ember erre úgy indul el, hogy miért kell ezt végigcsinálni, nyilván tudjuk, hogy ezek a dolgok mivel járnak. De abszolút nem tudjuk!” – nyilatkozta Balázs, egy örökbefogadó apuka.

A házaspár és Budavári Zita is kifejtette, hogy nincs meg a természet nyújtotta kilenc hónap a felkészülésre. Van egy hosszas, bizonytalan idejű várakozás, majd egy hirtelen telefonhívás megváltoztatja az életüket és van egy hetük tudatosítani magukban, hogy ők most szülők lesznek. És ez nagyon nehéz! Egyik pillanatról a másikra kell elintézni mindent, hogy fogadni tudják a gyermeket, akire annyit vártak és mégsem tudtak rá igazán felkészülni.

A Gólyahír Egyesületnél közel 500 gyermekre váró család van nyilvántartásban jelenleg, az elmúlt 16 évben 808 nyílt örökbeadást bonyolítottak le.  A hosszas várakozás hátterében több dolog is lapul.  Mivel nyílt örökbeadásról van szó, ezért leginkább újszülöttek kerülnek a szervezetekhez, viszont hiába szeretne szinte mindenki újszülött babát magához venni, törvényileg maximalizálva van az örökbefogadó szülő és a gyermek közti életkor. (Legalább 16, legfeljebb 45.) És ehhez egyre tovább várnak a döntés meghozásával. Egy részből nagyon is jót tesz az örökbefogadóknak, hogy sokadik orvosi segítséggel is sikertelen próbálkozás után döntenek emellett a lehetőség mellett, erre is meg kell érni. Viszont telnek az évek és az egyre több fiatal, meddő házaspárral szemben fokozatosan csökken az örökbefogadott babára az esélye egy idősebb házaspárnak.

Írta: Mészárosné Nikolett

Forrás: Kossuth Rádió Napközben c. műsora

 

Hirdetés