Új rendeletet [518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet] adott ki a Kormány a gyermeket nevelő családok lakhatási körülményeinek javítása, a hazai lakásállomány megújulásának ösztönzése és az építőipari ágazat fehérítése érdekében. A rendelet értelmében a központi költségvetésből vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatásként otthonfelújítási támogatás vehető igénybe.Milyen feltételekkel vehető igénybe az otthonfelújítási támogatás

Hirdetés

A támogatásról kiadott közlemény széles körben taglalja azokat a lehetőségeket amelyekre a támogatás felhasználható. Azonban a támogatással járó hátrányokról illetve nehézségekről igen kevés szó esik.

Milyen esetekben nem vehető igénybe a támogatás?

A lehetőséggel a január elseje után indult felújítások esetén lehet élni. A támogatás az anyagköltségre és a munkadíjra is igénybe vehető, utóbbihoz szerződést kell kötni, emellett pedig mind az anyagköltségről, mind a munkadíjról gyűjteni kell a számlákat, amelyeket a felújítás befejezését követő 60 napon belül kell eljuttatni a Magyar Államkincstárnak (MÁK).

Az otthonfelújítási támogatást azok vehetik igénybe, akik legalább egy gyermeket nevelnek. A lehetőséggel házasok, élettársak és egyszülős családok egyaránt élhetnek, az elvált, de a gyermekfelügyeletet megosztó szülők pedig megoszthatják egymás között a támogatást. A szülők a várandóság 12. hetétől az otthonukban nevelt gyermek 25 éves koráig vehetik igénybe a támogatást, ha viszont a gyermek fogyatékossággal él, a szülő gyermekek otthongondozási díjra jogosult utána, nem számít az életkor.

Ami pedig a legfontosabb, a támogatás csak utólag kerül kifizetésre, tehát aki a maximálisan igényelhető 3000000 forint támogatásra pályázik, legalább ennyi pénzzel rendelkezni is kell.

Nem fogadható el az olyan számla sem, amelyet az igénylő a felújítással érintett lakás vonatkozásában tanya, birtokközpont vagy preferált kistelepülés területén használt lakás vásárlásához és korszerűsítéséhez vagy korszerűsítéséhez és bővítéséhez vagy meglévő lakás korszerűsítéséhez, illetve korszerűsítéséhez és bővítéséhez igénybe vett családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) kapcsán már elszámolt.

Mi történik a támogatással válás esetén?

Ha a szülők elváltak, és megosztva nevelik gyermeküket, akkor az otthonfelújítási támogatáson is osztozhatnak. Az összeg számukra is ugyanakkora. Ha csak az egyik szülő neveli a gyermeket vagy gyermekeket, a támogatásra is ő jogosult.

Abban az esetben bonyolultabb a helyzet , ha a támogatás felvétele után következik be a válás.

Hirdetés