magány

Sokan azt gondolják, hogy végre itthon van a pici, az anyukának minden tökéletes most már az életben. Persze ez így is van. Azonban nézzünk kicsit a dolgok mögé.

Az újdonsült anyukák magányaAz életünk hihetetlenül megváltozott. Kaptunk egy csodát. Meg kell tanuljunk vele együtt élni. Ki kell ismernünk őt, a szokásait, miért sír. Apuka nincs otthon, hisz ő dolgozni jár – az ő élete azért annyira nem változott meg.

Mi otthon vagyunk, nincs kihez szólnunk – mert a babával ugye nem tudunk társalogni. Vele csak gügyörészünk, ha beszélünk hozzá, ő nem válaszol vissza, mintha egy felnőttel beszélnénk. Bezáródunk, sokszor egy falat is emelünk magunk köré.

Ezt súlyosbítja az is, ha nincsenek épp olyan barátnőink, akik szintén babáznak. Tehát érezhetjük úgy – teljesen természetesen – hogy egyedül lettünk.

Aki ezt nem nézi jó szemmel, azzal ne foglalkozzunk, mert hisz attól, hogy anyák lettünk, még emberek, társas lények is vagyunk.

Ilyen esetben jöhet az anyukáknál az a jelenség, hogy a hiányt az evéssel pótolják.
Sokszor a baba körüli teendők súlya is jelentkezhet ebben a kényszeres evésben.

Próbálj ki néhány praktikát mielőtt az evéshez fordulnál.

  • A reggelid legyen kiadós, ne a vacsora. Ez pozitívan hat a vércukorszint alakulására is.
  • Ha már tudod, mikor jön rád az evés, akkor készülj fel rá. Legyen otthon magas tápértékű egészséges étel – müzliszelet – így nem fogsz a nagyobb gyermek csoki tartalékához nyúlni.
  • Ha érzed a kényszert, akkor menjetek el sétálni a babával.
  • Persze a legfontosabb, hogy kérjed a párod segítségét. Beszélgessetek erről, mert ez valós probléma. Mozduljatok ki többet, ne engedje senki, hogy magadba zárkózz, mert egy idő után, egyre nehezebben szánod rá magad a kimozdulásra. Így előfordulhat az is, amikor a párod vagy a nagymama elviszi a picit sétálni, te akkor sem mész, addig inkább takarítasz.
  • Ha érzed, hogy nem szeretsz kimozdulni, feltétlenül beszélj olyan emberrel, akire számíthatsz.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .