A család, az ismerősök, rengeteg babával kapcsolatos tanáccsal látnak el a szülés előtt, de mikor már a karjaidban tartod a kis jövevényt, magadnak kell kitapasztalnod mindent, mi a legjobb neked és a babádnak. Így van ez az etetéssel is. El kell sajátítanod az etetés fortélyait, milyen helyzetben szoptass, milyen cumisüveget használj, hogyan fejd le, hogyan tárold az anyatejet. Mindez hamarosan rutinszerűvé válik, és már csak a babára kell koncentrálnod etetés közben.

Az újszülött baba táplálása

Néhány hasznos tanács azonban szükséges lehet a tanuláshoz.

  1. A babát vedd a melledre, ne a melledet tedd oda a babához.
  2. Ha szoptatsz, rendszeresen étkezz és igyál. Táplálékod tekintetében megkérdezheted a védőnőt, esetleg mit ne egyél.
  3. Figyelj arra, hogy a baba szája tökéletesen illeszkedjen a mellbimbódra, nehogy az kiszáradjon, kisebesedjen.
  4. Legyél magabiztos, érezd, hogy képes vagy természetesen etetned a babádat.
  5. Élvezd ki ezt a csodálatos tanulási folyamatot, ne vedd tehernek akkor sem, ha eleinte az egész nap elmegy a szoptatással.
  6. Nem szabad aggódnod! Ha a baba sokszor és keveset eszik, az természetes, hiszen neki még pici a gyomrocskája. Sokszor nem éhség, hanem szomjúság miatt kéri a cicit, meg azért, mert megnyugtató számára.
  7. Ne vádold magad, ha úgy alakul, hogy nem tudsz szoptatni! A jó anyaság nem ezen múlik! A cumisüveggel való etetés közben is lehetsz bensőségesen együtt a babáddal.
  8. Ha szoptatni tudsz, szükség lesz egy jó minőségű mellszívóra, mely biztosítja a jól beinduló tejtermelésed. Nem árt azért egy-két cumisüveg beszerzése sem, mely nemcsak az anyatej tároláshoz, hanem az esetleges nyilvános helyen való etetéshez nyújthat segítséget.
  9. Ne válassz olyan cumisüveget, melyből könnyebben jön a tej, mint a melledből! Kisbabád kényelmi szempontból esetleg továbbra is a cumisüveget választja.
  10. A lefejt anyatej tárolása: átlagos szobahőmérsékleten legfeljebb 6 óra hosszat! Hűtőben 0-4 C fokon, maximum 6 napig! Mélyhűtőben –18 C fokon, vagy hidegebb hőmérsékleten maximum 6 hónapig!

Az újszülött baba táplálása

Előző cikkEgy újszülött üzenete édesanyjához!
Következő cikkFurcsa szokások az újszülött körül

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .