Újszülöttkor az élet első 7-10. napja, ezalatt az újszülött szervezete alkalmazkodik a külvilág életfeltételeihez, leesik a köldökcsonk, megszűnik az élettani sárgaság és az anyatej mennyisége eléri az újszülött szükségletét. Tágabb értelemben az első 1-2 hónap nevezhető így, amíg védi az anyától kapott passzív immunitás, és az anyai hormonok hatása érvényesül.

Az érett magzat a 37. gesztációs hét után jön a világra, súlya meghaladja a 2500 g-ot. A bőr szerkezeti és funkcionális érése ebben a korban még nem fejeződött be. A hám keratohyalin struktúráinak, a junkcionális zóna szerkezetének, az irha kapillárishálózatának, a bőralja zsírszövetének, valamint a szőrtüszők, a faggyúmirigyek működésének érése, a melanocyták és a Langerhans-sejtek vándorlása a születés után is tart. A bőr védelmi funkciói (barrierfunkció, a hőháztartásban, az ionegyensúly fenntartásában betöltött szerepe) még éretlenek. Az újszülöttek bőre ezért sérülékeny, száraz, fokozott vízvesztésre hajlamos, verejtéktermelése csökkent, hőszabályozása ingadozó, és a bőrflóra kialakulásáig fogékony a kórokozókkal szemben.

Az újszülött első vizsgálatánál, az életképesség felmérésénél (Apgar-féle értékelés), a gesztációs kor meghatározásánál (Dubowitz-féle érettségi jelek) fontos a bőr szerkezetének, színének, érrajzolatának, a lanugo minőségének és eloszlásának, a bőr redőzöttségének, az emlő, a fülkagyló, a külső genitalia, a haj és a körmök vizsgálata.

Az egészséges újszülött bőre rózsaszínű, puha tapintatú, vékony piheszőrök vannak a háton, a fejbőrt és főleg a hajlatokat fehér, faggyúszerű magzatmáz fedi.

A koraszülött magzat bőre sötétvörös, a lábszárakon gyakran oedemás, a hátat, fartájékot durva, hosszú piheszőrök fedik, a vénás érhálózat szembetűnő, a körmök rövidek (49-1. ábra).

Az intrauterin retardált újszülöttek bőre szürkés színű, csupasz, ráncos, lemezesen hámlik, a körmök hosszúak.

Vernix caseosa (magzatmáz). Az egész bőrfelszínt, kifejezettebben a fejbőrt és a hajlatokat borító, szürkésfehér, faggyúszerű bevonat. Leváló hámsejtekből, faggyúból és lanugoból képződik. Mennyisége és minőségi összetétele (koleszterin, szabad zsírsavak, ceramid) a gesztációs kortól függ. Mechanikus és antimikrobás védelmet biztosít. Születéskor csak az arcról távolítják el, 1-2 hét alatt spontán leválik. Ezután átmenetileg főleg a hajlatokban lemezes hámlás látható.

Újszülöttkori hajhullás . 
3-4 hónapos korban élettaninak mondható telogen effluvium.

 


A körömlemez fejlettsége az érettség egyik markere újszülöttben

Ha tetszett osszd meg az ismerőseid között 🙂

A facebookon is követhettek, itt tudtok csatlakozni hozzám . Ne feledjék, hogy csak akkor jelennek meg a bejegyzéseim nálatok, ha a Követed lehetőségre is rákattintatok. Kérlek, hogy néha like-old vagy kommenteld és osszd meg a bejegyzéseimet, különben a Facebook nem osztja meg feléd a friss tartalmat!

Köszönöm szépen!

A csecsemők és kisgyermekek számára szükséges készítményeket a kezelőorvossal és gyógyszerésszel egyeztetve célszerű kiválasztani. Nem elegendő a gyógyszereket beszerezni, figyelmet kell fordítani a megfelelő tárolásra (pl. bizonyos…Egy kattintás ide a folytatáshoz….

koldokkezeles

Születéskor a köldökzsinór elvágása után egy úgynevezett köldökcsonk keletkezik, amely az id elre haladtával összeszárad és leesik. Ez attól függen, kinek kisebb, vagy nagyobb a köldökgyűrűje, kb.1-1,5 héten belül leesik, és 1-2 héten belül teljesen begyógyul. A küldök sebet tisztán, és szárazon kell tartani, nehogy fertőződjék.Egy kattintás ide a folytatáshoz….
koromvagas1 Babaköröm ápolása Az első hónapokban a köröm még puha, sérülékeny. Óvatosan kell vágni. Használj babaollót, mert ennek éle tompább, biztonságosan levághatjuk vele a körmöcskéket.Fontos, hogy… Egy kattintás ide a folytatáshoz….

 

 

 

Előző cikkLázas a babám, mit tegyek?
Következő cikkA testbe költöző lélek! Másfajta gondolat a terhességről!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .