• Járvány idején teljesen normális, ha szomorú vagy, rémült, aggódsz vagy dühöt érzel. Tudd, hogy nem vagy egyedül, sok hozzád hasonló gyerek éli át azt, amit te.
  • Először tájékozódj a koronavírusról. Beszélj a témáról egy olyan felnőttel, akiben megbízol, lehet szülő vagy tanár. Az információhoz jogod van. Tegyél fel kérdéseket, képezd magad és szerezd be az információkat megbízható helyről. A Facebook vagy más közösségi oldalakon megosztott cikkek nem feltétlenül megbízható információforrások, még ha annak is tűnnek elsőre. 

A vírus cseppfertőzéssel terjed, és tüsszentéssel, köhögéssel adható át könnyen. Mivel a vírus érintés útján a kezedre kerülhet, kerüld az arcod, a szád és orrod érintését. Ne igyál mások poharából, ne egyél mások evőeszközével, ne fogyasszatok egymás ételéből, italából. Kerüld a kézfogást és a puszit is. Próbálj ki új formákat a barátaid üdvözlésére, a könyökök vagy cipők összeérintése vagy csak simán az integetés is a köszönés egy formája.

Hirdetés
  • Ne bánts senkit azért, mert beteg, vagy mert másik országból származik. Ne hibáztass másokat, és ne is találgass, hogy ki kaphatja meg a vírust. Emlékezz, a vírus nem válogat.

Szólj a szüleidnek, gondviselődnek vagy a tanárodnak, ha nem érzed jól magad, lebetegszel.

Forrás : Unicef

Hirdetés