Tudod, hogy akartad őt, egyet, kettőt, hármat, négyet, többet. De akárhogy is van, egyszer eljön az utolsó terhesség ideje. És bármennyire szereted, vagy nem szereted ezt az állapotot, kicsit meggyászolod, hogy neked többé már nem lesz nagy pocakod. Nem lesz édes várakozás, keresgélés a csini kismamaruhák között. Tudod, hogy lassan az utolsó darabot is a szögre akasztod vagy elajándékozod, mert neked többé nem lesz szükséged rá. Többet nem vonulsz majd büszkén végig az utcán, hogy igen, mindenki lássa, te kismama vagy.Várakozol valakire, valahol mégis szomorú vagy. Mert most éled utoljára át, ezt a csodát.

Hirdetés

Amikor megszületik, és végre a karodba veheted, ott szuszog az öledben egy apró emberke, és tudod, most utoljára ölelsz ilyen csöppséget, utoljára puszilgatsz édes kis lábakat és karokat. Utoljára szoptatsz, utoljára tápszerezel, utoljára kelsz éjszakánként és aggódsz azon, vajon miért sír. Kicsit ezt az időszakot is meggyászolod, hiszen ez is lezárul.

Utoljára nézed, ahogy totyog, ahogy esik és kel, ahogy nevet, amikor csibészkedik, ahogy azt mondja, alig érthetően: anya, szeretlek.

Utoljára szoktatsz be bölcsibe, oviba. Nézed, ahogy szépen lassan sírás helyett már mosolyogva szalad a terembe, barátokat szerez, átöleli és megpuszilja az óvó nénit, az ölébe ül és mesél. Amikor először lépsz be, minden olyan idegen, aztán megszereted, hiszen tele a fal édes gyerekrajzokkal, alkotásokkal. És te büszkén nézegeted, mert persze a tiéd rajzolta a legeslegszebbet. És már semmi nem idegen, már minden barátságos. És te állsz az ajtóban és nézed, milyen boldog.

De alig eszmélsz fel, és eljön az utolsó karácsony, az utolsó farsang, az utolsó nyuszi és eljön a ballagás. És tudod, hogy többet már nem szaladtok együtt reggel az oviba, és nem szaladsz délután, hogy mielőbb odaérj. És az óvó néni sem mondja többet, hogy ma is milyen jó napja volt. Ez a korszak is lezárul, és ezt is meggyászolod kicsit.

És megint jön egy következő ismeretlen és idegen világ, ami pillanatok alatt repül majd el, de te mindig Anya maradsz, legyenek bármekkorák is a gyermekeid.

Forrás: anyajjaj.coffeblog.hu

Hirdetés