Vágjuk-e a baba haját örök vita tárgya az anyukáknál. Először néhány szót érdemes említenünk magáról a hajról. Mint a hajszín a haj sűrűsége is örökletes. Később persze felnőttként alkalmazhatunk trükköket. Léteznek most már ilyen, olyan hajdúsító készítmények. Azonban ezek is csak optikai dúsítást okoznak. Magát a haj tömegét nem fogják növelni (itt most nincs szó a hajpótlásról, mert ma már az is bevett dolog).

A hajszín nagyban összefügg a haj sűrűségétől is. Hisz a szőke hajszál a legvékonyabb, ezt követik a sötétek – barnák, feketék – majd pedig a legerősebb és legvastagabb a vörös haj.
Ha a családban mindenki vékony szálú és „kis” tömegű hajjal rendelkezik, ne várjuk, hogy gyermekünk majd combnyi vastag lófarkat fog hordani.

A legtöbb kisbaba hajjal születik. Ez azonban babahaj, melyet le fog váltani. Ilyenkor kerülnek elő a szüleink emlékei közül a kis dobozkákban, zacskókban vagy papírlapocskákon felragasztott hajtincseink. J Ezeket a gyermek néhány hónapos korára elveszíti. Persze nem feltétlenül fogod ezt észrevenni, mert ne úgy képzeld el, hogy reggelre a párnácskáján ott a régi haja. Ez folyamatosan váltódik.

A kislányok haja jobban növekszik, míg a kisfiúké, inkább hátul kezd dúsulni. Az ő kis kobakjuk teteje sokáig pihe hajas maradhat.

Az első évben elég a lányoknak, ha elgumizzuk. Azt hiszem úgyis minden lányos anyuka álma, hogy édes kis csatocskákkal tűzi tele babája haját. Ilyenkor jelennek meg a lányok fején a kis pálmafák is.

Azonban a fodrászok véleménye is az, hogy a hajvágás nem függ össze a későbbi hajdúsulással. Tehát ha zavaró a baba haja, kicsúszik a csatocska stb. Nyugodtan vágd le.

Az első hajvágásnál helyezd az öledbe a babát, kössed le valamivel a figyelmét és egy másik ember óvatosan vágja le a zavaró részeket. Ezt megteheted száraz hajon, hisz ez kb. egy perces mutatvány lesz. Egy körömvágás tovább tart.

Persze mindenek előtt, magyarázd el a picinek, hogy mit fogsz csinálni. Ha netán apa otthon vágja a haját – sokan nyírógéppel teszik ezt – mutassátok meg neki. Had segítsen apának – mármint az ottléttel, azért a kezébe ne adjátok -, de nézze végig mi történik.

Ha már tud ülni, akkor a székben is megoldhatjátok. Ez lehet az utazó ülés vagy az etetőszék. A technika ugyanaz.

2 éves kora körül, már fodrászhoz is viheted. Most már a fodrászatok fel vannak készülve baba érkezésére is – azért előtte beszéld le, hogy ebben azért biztos legyél -, tehát van babaszékük illetve fel tudják emelni annyira a fodrász széket, hogy a baba lássa magát a tükörben.

Az első fodrász előtt egy gyors hajvágásra elkísérhet téged is – kísérettel – a fodrászhoz, hogy megismerkedjenek. Vagy az első fodrász találkozó még csak barátkozás legyen.

Vigyetek játékokat, ez leköti majd mind a várakozás, mind pedig a nyírás alatt is.

Előző cikkA te gyereked nem az én gyerekem
Következő cikkFütyi gondok! Húzzuk vagy ne húzzuk?

6 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Dorkam haja hatalmas volt szuletesekor is mostmar megegyszer akkora.. Hatul körben kisse kihullott neki de en nem vagatom le neki esetleg kesobb de alig varom hogy palmat kothessek neki mar nem sok kell!

  2. Maxim 3 hónapos múlt,de neki szinte alig hullik 🙂 kb.3 centis hajjal született,mostanra kb.6 centi ha nem több. Anyum szerint az egyéves kor alatt ne vágjamm neki,csak azt ami zavarja,de ha ilyen gyorsan nő a haja továbbra is akkor pár hónap múlva rövidebbre vágom neki,de csak elöl.

  3. Az én kisfiam 3 cm-es hajjal született.Nem hullott ki a haja.Három hónaposan már legalább 6cm-es volt..ha nem több.Akkor levágtam neki géppel,de csak hátul és oldalt(fodrász vagyok).Felül ollóval vágtam.Az apukám fogta a kezében,nagyon jól viselte.Most egy hónappal később már megint hosszú a haja és megint le fogom vágni.Az unokaöcsém haját egész pici korától vágtam és soha nem sírt…úgy nőtt fel,hogy ez teljesen természetes dolog volt számára.Hozzá is lehet szoktatni a gyereket bizonyos dolgokhoz.Pl:most ahhoz szoktattam hozzá hogy víz folyik az arcára….így később nem lesz gond a fej víz alá dugása….én úszó voltam és ő is fog járni ha akkora lesz. 🙂

  4. Az én lányomat 3 hónaposan elvittem fodrászhoz és nullásgéppel kopaszra nyírtuk. Szegénykémnek foltokban hullott ki a babahaja, nem volt épp a legszebb. 🙂

  5. Annám haját 10hónaposan vágattuk le először – fodrász vágta neki géppel 2centisre 🙂 már nagyon hosszú és összevissza volt. Aztán most 18hónaposan újra – nagyon hosszú volt már neki megint és lógott mindenhova, de ő nem olyan fajta, hogy bármit csak úgy megtűrt volna, hogy rendezze a sérót 😀 -, szintén 2centisre. Mostanában nem tervezem, hogy újra nyírni kéne, meglátjuk majd, mit hoz a jövő. De már nagylány, úgyhogy 2centisfiús már biztosan nem lesz 🙂

  6. A lányom haja abszolút nem hullott ki 🙂 Nyolc hónapos korában vágtuk le először a frufruját, mert a szemébe lógott, de a csat mindig kicsúszott. Mondjuk lassan megint kéne, mert elérte a szemöldöke alsó részét, előbb-utóbb zavaróvá fog válni. A legutóbb is állandóan dörzsölte a szemét, orrát, amikro levágtuk nem. De persze eltettem egy borítékbe a pici tincseket 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .