1. szept. 16. kedd. Bálint 183 hetes és 42 hónapos

Ma megint keltenem kellett Bálintot 8-kor, és megint nem volt kedve oviba menni.Bálint és az ő megdöbbentő kérdései! Nagy nehezen felöltöztünk, és fél 9-re sikerült beérnünk. Megvettük a Kerékgyártós egyenpólót, aztán Bálint bement a terembe és szó nélkül leült az általa kiválasztott étkező helyre. Délután 4-re mentem Bálintért, aki éppen elmerülten rakosgatta sorba a könyveket. Nagy munkája közben végre észrevett, odaszaladt hozzám, és közölte, hogy CÚNYÁT MONDTAM.

Jól megijedtem, hogy mit jegyzett meg az időnként szabadszájú anyjától, de aztán kiderült, hogy Marcit lehülyézte. Hazaindultunk, de Bálint ma játszótér helyett inkább a felnőttek erőgépeihez akar menni. Ügyesen tornázott, erőlködött, de én közelről őriztem, nem mertem egyedül hagyni a gépek között. Jó sokáig könyörögtem, hogy menjünk már, de neki nagyon tetszett ez az extrém szórakozás.

Otthon rávettem Bálintot, hogy pótuzsonna gyanánt egyen sárgarépát a húslevesből, hogy tudjon fütyülni. Ette is rendesen, és próbálgatta a fütyülést. Megjött Csaba, és Bálint közölte vele, hogy NEM VOJT OJSIKA.

Csabának fogalma sem volt róla, hogy a pedikűrösről beszél, akihez nem tudtunk bejelentkezni. Vacsorára sugót csináltam, mire Bálint közölte, hogy ő nem kér, mert KOMÁMNÁL SE KOSTOJTAM MEG. Nekiálltam vajas kenyeret kenni, mire megfordultam, Bálint bevágta a sugó nagy részét.

Bálint és az ő megdöbbentő kérdései!Másnap Bálint nem akart hazaengedni az oviból, sírásra görbült szájjal mondogatta, hogy MAJAGGY ITT ANYA! Én is majdnem sírtam, mikor otthagytam.

Másnap Anyum ment Bálintért délután, kiderült, hogy Bálint ma alvás közben bepisilt. Hazasétáltunk és összecsomagoltunk. Bálint már nagyon várja, hogy Esztergomba menjünk. 4 órakor el is indultunk a 32-s buszhoz, miután Anya kikísért bennünket a lifthez és megvolt a búcsú puszi. Megint elhangzott a szokásos MIT HOZTÁJ? kérdés, és Bálint megint végig ette és csacsogta az utat.

Este fél 7-re értünk Esztergomba, Bálint megvette a fagyiját is, a szatmári szilvásat, hazáig el is nyalta, ennek ellenére nagyon jól bevacsorázott a kagylós és tőkehalmájas pirítósból. Anya közben telefonált, és Bálint nagy puszi cuppantott neki vacsora közben a telefonba. Fogmosás, zuhanyozás után fél 9-kor ágyban voltunk, és Bálintnak a nagymamámról kellett mesélnem, ahogy Bálint emlegette, aki a temetőben van, de valójában a csillagok közül figyel bennünket. Szóba került a halál, hogy mit is jelent.

Bálint és az ő megdöbbentő kérdései!
Duna parton

Az égből, a „tejes kútból” lejönnek a babák, kiválasztják maguknak az anyukájukat, hogy hozzá szülessenek. Aztán felnőnek, megöregszenek, meghalnak, de csak a testüket temetik el, ők visszamennek a csillagok közé. Bálint nagyon aranyosan fogadta a témát, tulajdonképpen adódott a meseszerű beszélgetés, olyan okosan kérdezett. Megkérdezte többek között, hogy TE KOMÁM MIKOJ FOGSZ MEGHAJNI? ÉN HÁNY ÉVES JESZEK AKKOJ?  Mondtam, hogy azt nem tudjuk előre, de még biztosan sokára, mert még szükség van rám. Szeretném megérni, hogy te felnőtt legyél.. Mikor anyja telefonált fél 10 felé, hogy érdeklődjön a közös esténkről, Bálint már aludt.

Bálint az első reggel KOMÁMNÁJ 9-kor ébredt, és kakaót reggelizett sütivel.

 

Öltöztetés közben kérdeztem, hogy mit álmodott, azt mondta, hogy MEGINT ANYÁT ÁJMODTAM.

Bálint és az ő megdöbbentő kérdései!
A legújabb őrület

Bálint rátalált anyja régi golyós Maya játékára, rögtön játszani is kellett egyet, de csak felszínesen, aztán az én régi fapálcikás Marokkó játékomat kereste elő, és azt is meg kellett mutatni, hogy játsszuk. 11 óra felé lesétáltunk fagyizni.

Most holland csokoládésat kért roletti nélkül. A fagyis kislány –akinek kedvence Bálint- mondta neki, hogy a jövő héten már nem lesz fagyi, mert hűvösödik az idő. Nagy kört tettünk a városban, még buszoztunk is. Éppen ebédre értünk haza, Bálint nagyon jól ebédelt a karfiol levesből és az erdei gombás, tejfölös rizses húsból. Ebéd után szólt, hogy kakilni kell, de egy pici már becsúszott a gatyába, mire bilire ültettem.

Tiszta gatyesz váltása után újra sétáltunk a buszpályaudvarra, és Dorogra mentünk, a temetőbe Nagymamám sírjához. Nagy napsütésben ballagtunk a temetőben, és Bálint kérdezősködött. HOJ VAN A NAGYMAMÁD? Mikor odaértünk, Bálint nem értette, hogy MIÉJT SÍJ? Magyaráztam, hogy ha meghal valaki a szeretteink közül, akkor márványtáblák és beton keretek közé temetik. Ez a szokás.

Ahová mi jöttünk, az Nagymama sírhelye, és mivel az eső lemosta a betűket a tábláról, ezt próbáljuk átfesteni, hogy olvasható legyen. Bálint azzal volt elfoglalva, hogy a betűket MIÉJT MOSTA 56 ÉVIG AZ ESŐ? Miután rájöttem, hogy most nem sikerül a betűfestő művelet, Bálint többször is elolvastatta velem a sírfeliratot, és elindultunk a buszhoz. Bálint kérdezősködve szemlélte a sírokat és a dombról leérve kérdezte, hogy MÁJ NEM JÁTOM A NADMAMÁD SÍJJÁT, MIÉJT?

 

Mert már leértünk a dombról és messze van. Ebbe Bálint bele is nyugodott, és leste a buszt, hogy mikor jön már, aztán szólt, hogy pisilnie kell. Egy fánál akartam pisiltetni, de közölte, hogy KIBÍJOM HAZÁIG. Míg megérkezett a pesti busz, Bálint a lámpaoszlopok árnyékával volt elfoglalva, amit hol eltűntetett, hol láthatóvá tett a Nap. Esztergomba érve Bálint megkérdezte a buszsofőrt, hogy megnyomhatja-e a leszállásjelzőt. Még azt is megnézte, hogy a műszerfalon hol gyullad ki a piros lámpa. 4 óra körül értünk haza, én nagyon fáradtan, de Bálint fáradhatatlan.

Bálint és az ő megdöbbentő kérdései!Míg én elmosogattam és kirántottam a karfiolt, Bálint elmélyülten játszott a Marokkó pálcikáival, aztán előszedette az ének-zeneis énekkönyveket, hogy énekeljünk. Vacsorakor Bálint megint remekelt. Rántott karfiolt evett tartármártással, meg tőkehalmájas kenyeret. 8 órára megvoltunk a fogmosással, fürdéssel és az ágyban még névkitalálóst játszottunk. (Anya, Apa, Péter, de a barátok közül is pl.: Lizi néni) Ha nem találtam ki, megkérdezte, hogy SZABAD A GAZDA? Ez nagyon tetszett neki. Aztán elkezdte számlálni a másodperceket a TV képernyő sarkában, és belealudt.

Vasárnap Bálint 9 előtt ébredt mosolyogva és anyátálmodtammal. Kukorica karikát, nápolyit és kakaót reggelizett. 10 órakor átsétáltunk Liziékhez, Bálint ugrált kicsit a kertben. Otthon megint a Marokkóval játszott, míg megsütöttem a pulykafalatokat. Egyszer csak jelentette, hogy eltört egy pálcikát. Nem láttam, hogy történt a dolog, de mérges lettem, mondtam neki, hogy Anya nagyon vigyázott a játékaira, neked is úgy kell tenned. Amíg nem ez nem megy, addig elteszem a játékot.

El is pakoltam a pálcikákat. Jól ebédelt a meggylevesből és a frissen sültekből. Ebéd után kikönyörögte, hogy Majázzunk, de szétgurította a golyókat, kettőt meg se találtunk, így ezt a játékot is elpakoltam. Mondtam neki, hogy meg kell tanulnod vigyázni a játékokra! 3 óra után mindent elpakoltunk, kikapcsoltunk, becsuktunk, és irány a buszpályaudvar, megyünk haza Anyához. Meg is ölelgette otthon Anyját, Csofi cicának is adott egy puszit, de Csabát nem akarta üdvözölni.

Azt mondta Bálint, hogy azért haragszik Csabára, mert hazavitte Beni kutyust. Később azért ment Csaba után puszit adni. Lányoméknak esti programjuk volt, így Bálintot megvacsoráztattam sült csirkével, aztán fogmosás, fürdés és 9-kor ágy. Bálint nagyon aggódott, hogy miért nem jönnek már Anyáék, mert villámlik és dörög. Próbáltam elaltatni, de megvárta Anyját, aztán rögtön elaludt.

Bálint hajnalban felült az ágyban és Anyját hívogatta. Anya át is jött, és visszaaltatta Bálintot. Reggel kedvetlenül készülődött az oviba, nem akarta Komámat, Anyával szeretett volna menni. Gabi megígérte, hogy délután ő megy majd Bálintért. Az óvodában Tünde néni fogadta, Bálintot még megpisiltettem, aztán beült a reggeliző asztalhoz. Délután Gabival együtt mentünk érte, hazafelé nyúzta Anyját, hogy vegye fel, de aztán örömmel mutogatta az óvodai foglalkozás eredményét, a gyönyörűen kiszínezett szőlőfürtöt. Elsétáltunk Bikfichez, és Bálint végigmesélte Anyjának az utat magos, sajtos kiflit majszolva.

Mesélte, hogy Kingával játszott, de egyszer elvette tőle a könyvet. Otthon Anyjával játszott és meséket néztek, aztán megette a maradék sült krumplit és fasírtot, utána szőlőt evett. Estefelé lementünk a kertbe, leeresztettük a medencét, az idén már nem lesz több fürdés. Aztán még labdáztunk este 7-ig, majd felmentünk még egy kis DVD sorba rakásra, döntögetésre. Fürdés után Bálint még este 10- kor is nyüzsgött, jó későn aludt el.

Előző cikkKét lombik között vagyunk! Lehetséges, hogy csoda történt!
Következő cikkMensi mellett baba? Lehetséges?