Betegen nem viszed közösségbe. Na de mi a betegség? Sokan egy kis reggeli köhögést még nem tekintenek annak. Sokszor pedig az otthonmaradás a szülőknek sem egyszerű. Mik azok a jelek, amire már az orvos sem javasolja a gyerekközösséget.

Betegen ne vidd óvodába! Gyermekorvosi tapasztalatok!

 

Nátha és orrfolyás: Ha a gyerekek orra elkezd folyni, valószínűleg az állapot csak tovább romlik, a náthát ismerve először bedugul az orr, aztán orrfolyás jön, de ez már vírusfertőzésre utal, és ezt minden anyuka tudja, ilyenkor már fertőzhet is, így nem jó, ha bevisszük, hiszen elkaphatják a többiek is.

 
Hőemelkedés reggel: A legtöbb esetben délutánra, estére láz lesz. Kíméljük meg a rossz közérzettől az óvodában a kicsit, és magunkat pedig attól, hogy két óra múlva érte kell mennünk, mert telefonált az óvónő.

Váladékos, könnyező szem: Kötőhártya kezdeti tünete, szigorúan tilos közösségbe vinni a kicsit, hiszen az első napokban fertőz a betegség, és rohamosan romlik az állapot. Mindenképpen keressük fel gyerekorvosunkat.

Kiütések: Egy-két pötty még ugyan nem utal betegségre, azonban ha bárányhimlőre, skarlátra gyanakszunk, orvoshoz kell fordulni.

Fülfájás: Komolyabb betegségre is utalhat, ha gyermekünk fülfájásra panaszkodik, főleg ha láz is társul mellé.

Betegen ne vidd óvodába! Gyermekorvosi tapasztalatok!Mondvacsinált fájdalmak: Ha reggel csemeténk nyűgösen ébred, és nem akar oviba, iskolába menni, lábfájásra, hasfájásra panaszkodik, először próbáljuk meg elterelni valamivel a figyelmét, például egy pár korty vízzel, amire azt mondjuk, jót tesz a pocijának. Ha elmúlik tőle a “fájdalom”, akkor minden rendben, ha nem, akkor valóban van valami gond.

Éjszakai hányás, hasmenés esetén semmilyen körülmények között ne vigyük közösségbe a gyereket. Ha reggelre abba is maradnak a tünetek, 24 óra tünetmentesség kell, mire helyrerázódik a szervezet. Diétáztassuk. Egyen, amit szeretne, de fokozatosan, kis adagokban. A folyadékpótlásra figyeljünk oda, az éjjel veszített vizet pótolni kell, a kiszáradás veszélye miatt. Ha nem múlnak a panaszok, nem csak gyomorrontása van a kicsinek, vigyük a gyerekorvoshoz.

Az anyai ösztönre is hallgassunk! Ha úgy érezzük, nincs rendben valami a kicsivel, maradjunk otthon vele. Figyeljük a jelzéseit, beszélgessünk vele, az is lehet, csak kimerült, és egy szeretetteljes, otthoni napra, feltöltődésre van szüksége.

Előző cikkBátor lelkek! Élettervek leszületés előtt!
Következő cikkBorzasztó! 10 napos babát patkányok marcangoltak halálra!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .