A kép illusztráció

Hirdetés

Sok gyereknél fordul elő, hogy fájdalmas a kakilás. Ennek oka lehet a napokig nem távozó széklet is. Ilyenkor már keményre összeáll a belekben és fájdalmas maga a székelés is.

Amikor a gyermek már nem pelenkába kakil, hanem a bilibe érhetik meglepetések. Hiszen eddig nem találkozik ilyen módon a kakival. Sőt korábban nem is ilyen állagú a széklete. Egy ijedség is okozhatja azt, hogy a gyermek ne akarjon kakilni. Inkább visszatartja.

Lelki okok

A székletből az anya sok mindenre rájöhet. Nem csak az számít milyen a színe, szaga. De a hiánya is megmutathat sok mindent. Egy trauma is okozhatja a ritka székletürítést. Egyáltalán nem biztos, hogy a traumát te annak látod. Hiszen okozhatja az oviba, iskolába kerülés. Akár egy válás. De még számodra pozitív dolgok is, amit a  gyerek nem él meg olyan pozitívan mint gondolnád. Egy szereplés akár.

Ha napokig nincs kaki gondold át miért nem lehet? Ha eszik rostos dolgokat, iszik is rendesen, akkor történt e valami az életében.  Beszélgess el vele, hiszen lehet csak az oviban nem szeret a többi gyerek előtt a wc-re menni és ez az egyszerű probléma jött elő.

Fizikai probléma

Ha lelki probléma van és a gyerek visszatartja a kakit egyre nehezebb és fájdalmasabb lesz az ürítés. Hiszen a belek végszakaszán a víz szívódik vissza a bélsárból, ha sokáig itt tartózkodik a széklet, akkor szinte kő keménnyé is alakulhat. Ezt kinyomni pedig fájdalmas. Egy ilyen dolog pedig megint csak félelmet kelt a gyerekben.

Megoldás

Sok praktika javasolt. Rostos ételek, sok folyadék, hashajtók. Azonban az egyik legtermészetesebb dolog az olíva olaj. A kész ételére- de akár a nassolni valójára is- tegyél olíva olajat. Jól öntözd meg vele. Az íze nem fog feltűnni a gyereknek, mert jó ízű. Ne tévesszen meg a régi csukamájolaj. Annak borzalmas volt az íze, persze használt, de egy újabb trauma volt a gyereknek.

Az olíva olaj finom, és persze egészséges is. Rettentő jól lazítja a székletet. Egy ilyen adag elég pár napos kaki lazításához. Ha mégsem lesz estére kaki ismételd meg a folyamatot. Ha a gyerek együttműködő egy kis kanállal is adhatsz neki, és nem kell az ételébe rejtened.

Ha már régóta nincs széklet, akkor a gyerek végbelét a kakilás előtt be is kenheted popsikrémmel, vagy neogranormonnal. Ez is segít majd abban, hogy a kaki kicsússzon a végbélből és meggátülja hogy felrepedjen a bőr.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .