Hirdetés

A császármetszés egy műtéti beavatkozás, tehát a felépülési folyamat is tovább tartana, mint természetes szülés után. Azonban erre nincs mód, hiszen ott van a kisbabád.

Mi az amikre azonban próbálj figyelni…

  • Pihenj: A császármetszés komoly hasi műtét, időt kell hagynod a sebgyógyulásra és a belső szervek regenerálódására, mielőtt megterhelnéd őket. A seb túlnyújtása csak fájdalmat és nagyobb heget okoz. Próbálj az első napokban segítséget kérni a babánál, hiszen még te is csak ismerkedsz vele.

  • Szervezz: Tegyél mindent elérhető közelségbe. Ha teheted a babád is…Így nem kell sokat ugrálnod, vagy legalább is kevesebbet, mintha egy másik helyiségben lenne. Fürdetésnél nagy hasznát veheted egy olyan kiképzésű babakádnak, amelyikbe bele lehet fektetni a babát, így nem kell tartanod.

  • Támaszd meg a hasad: A hasizmaid segítenek a hátad és a belső szerveid alátámasztásában, ezért fontos, hogy amíg meg nem gyógyulnak, segíts nekik. Fűzővel vagy speciális fűzős bugyi használatával megvédheted a hasizmaidat megereszkedéstől.

  • Mozogj is: Amennyire fontos az, hogy ne erőltesd túl magad, ugyanolyan lényeges az is, hogy végezz könnyű gyakorlatokat, melyek növelik a sebes terület és a károsodott sejtek vérellátását. Néhány medencekörzés, medencebillentés, egy-egy rövid séta pont elegendő, amíg meg nem gyógyulnak a mély hasizmok is. Utána fokozatosan növelheted majd a terhelést.

  • A seb gyógyulásáig kerülni kell minden hajolgatással, elfordulással, nyújtózkodással, rázkódással járó gyakorlatot!

  • Tisztítsd: Gyengéden, de alaposan tisztítsd és szárítsd meg a sebet naponta. Ehhez használhatsz egy puha szivacsot, valamilyen kímélő szappant és sok-sok vizet. Kerüld a seb dörzsölését, mivel ez akadályozhatja a gyógyulását.

  • Cseréld a kötéseket rendszeresen. Amíg a seb be nem gyógyul, tegyél valamilyen puha kötést a seb és a ruhád közé. Ez nem csak a sebet óvja, hanem a ruháidat is a sebből szivárgó folyadéktól. Ehhez akár egészségügyi betétet is használhatsz, amelyet a fehérneműdre rögzíthetsz, így nem kell attól tartanod, hogy kiesik.

Az erős vérzésre a legjobb a nagy nedvszívó képességű betét- akár Tena lady is- ha kell tegyél be kettőt.

  • Figyeld a sebed: Ha égető érzést, vagy szúrást érzel, esetleg a seb környéke piros, szólj az orvosodnak.

  • Ha már gyógyul a sebed: Naponta kétszer gyengéden masszírozd be az erre való olajjal vagy krémmel a heget – ez csodákat tehet a bőröddel. De fontos, hogy ezt csak akkor használd, ha már teljesen begyógyult a seb, és az orvosoddal is megbeszélted.

  • Egyél rostosat: A műtét során a belek is mozgatásra kerültek, ezért működésük lelassulhat és hetekbe vagy hónapokba telhet, mire teljesen helyreáll az emésztésed. A rostbevitel növelésével segíthetsz emésztőrendszerednek gyorsabban magára találni.

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .