A reanimációnak három lépése van, ezt nevezzük az Újraélesztés ABC-jének. Hiába van légzésfigyelőd, ha nem tudsz segíteni a babán, ha baj van.

Az első pont az Átjárható légutak:
Ujjunkkal ki kell törölni a gyerek száját, meg kell győződni, hogy semmi sem marad belel, ami megakadályozná az újraélesztést.
“- 2 év feletti gyermek fejét hátrahajtjuk, állkapocscsontot előre és felfelé emeljük, nyelvet előrehúzzuk (gézlappal, zsebkendővel, ronggyal fogjuk meg, hogy ne csússzon);
– csecsemőnél tegyünk a váll alá összehajtott pelenkát, hogy a nyak semleges pozícióba legyen (se előre, se hátra ne dőljön).”

A második pont a Befúvásos lélegeztetés:
Csecsemőknek egyszerre fújunk be szájon és orron át, szinte csak pihegünk. Percenként 30 befúvás, kis gyerekeknél 20.
Nagyobb gyerekeknél már ugyan úgy figyelni kell a mellkas mozgás,ahogy felnőttek esetében. Percenként 15-ször.
Ezek a számok körülbelül úgy néznek ki, hogy csecsemőknek 2 másodpercenként, kis gyerekeknél 3, nagyobbaknál 4.

Harmadik pont a Compresszios szívmasszázs:
Ha öt másodpercig nem tapintunk pulzust meg kell kezdeni a külső szívmasszázst. Kis gyerekeknél a felkari ütőeret vizsgáljuk, nagyobbaknál a nyakit.
Első lépésben emeljük meg a lábakat, hogy a vénás vér hamarabb visszaáramoljon. Ez után kezdődik meg a masszázs.

Újszülötteknél és csecsemőknél:

“2-5. ujjunkat a mellkas alá, hüvelykujjunkat a szegycsont középső és alsó harmadára téve nyomunk, percenként 120! alkalommal. Azaz 4 szívnyomásra 1 befújás esik (4:1), ez másodpercenként 2 nyomást jelent.”

Kisgyermek újraélesztése:

“A mellkas szilárd alapon legyen és a mellbimbóit összekötő egyenes felénél két ujjbegyünkkel nyomjuk a szegycsontot, percenként 100 alkalommal, másfél – két és fél cm mélyen. 5 szívnyomásra esik 1 befújás (5:1).”

Nagyobb gyerek újraélesztése:

“A mellkas szilárd alapon legyen, szegycsont nyomása percenként 60 alkalommal történjen. Egyik tenyerünket a szegycsont alsó harmadára helyezzük, másik tenyerünkkel pedig az előző kézhátra alkalmazzuk a nyomást. Akkor hatásos, ha a mellkas a szegycsont felszíne és a háti csigolyák közti távolság feléig benyomódik. 4  szívnyomásra 1 befújás essen (4:1), ha egyedül vagyunk akkor 8:1 legyen a nyomás és a befújás aránya. A mellkas benyomása és felengedése időtartamban 50-50%  legyen, hogy legyen elég ideje a szívnek vérrel telítődni.”

Szigorúan TILOS ütni a csecsemő és kisgyerek szegycsontját, mellkasát!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Forrás:
Babafalva.hu

Előző cikkEzért nevetnek olyan tündérien a csecsemők!
Következő cikkCsecsemő fejlődése. A fogzás tünetei .

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .