A kép illusztráció

Minden fiús anyuka szembesül a fütyi tisztogatásával és magának a fitymának a visszahúzásával. ( Sokan nem gondolják, de lányok ajkait is kezelni kell, mert az is „összenőtt” állapotban van, de erről egy másik cikkben írok).

fityma1Az első fél évben nem kell ezzel foglalkozni. A fütyi tetején a bőr redőiben összegyűlő port, vagy krémet a fürdetésnél leáztatjuk, vagy egy fülpiszkálóval lesöpörjük. Nem húzogatjuk a kukit.

A gyerekek nagy többsége veleszületett fitymaszűkülettel születik, de ez nem probléma.

Fél éves korban azonban már el lehet kezdeni, de nagyon óvatosan és lassan. Amennyire a bőr engedi, leheletnyi gyengéden visszahúzzuk a bőrt, ide körömvirág krémet kenünk- mindezt fürdetés után a pelenkázásnál tegyük, naponta egyszer. Ne várjunk akár napi vagy heti változást, ez a folyamat nagyon lassú. A cél, hogy puhuljon a bőr, hogy majd később hátra lehessen húzni.

Sok orvos – főleg az idősebbek- javasolják, ha nem megy, akkor fürdetés közben, a gyerek figyelmét elterelve – hisz kicsi még úgysem fog rá emlékezni alapon – rántsuk vissza a bőrt. Ezt nem szabad!!!!

A bőr berepedhet – nagyon sok esetben. Másrészt a gyermek lehet nem emlékszik erre majd, de tudat alatt megmarad. Egyik szülő sem szeretné, ha emiatt a kiskori „baklövés” miatt lenne majd frusztrált a fia felnőttként, mert marad benne egy negatív élmény.

Ha a bőr nagyon letapad, akkor is kérjük orvos segítségét. De ne engedjük, hogy ott is visszarántsák róla a bőrt. Szakemberek 2 éves kor után is- előzetes megfelelő krémes kezelés után – érzéstelenítő krém felhelyezését követően orvosolják kézzel a problémát.

fitymaMindig figyeljük fürdés közben, ha a pici pisil. Feltétlenül szóljunk a védőnőnek, ha a pisilést egy fityma duzzanat előzi meg, majd a nyomás hatására ürül a vizelet.

Ha ez már kevés, akkor altatásban egy pici metszést végeznek a bőrön, és utána már könnyedén vissza lehet húzni a bőrt. Soha ne elégedjünk meg azzal, ha az orvos közli, akkor körülmetéljük, mert nem ez a megfelelő módszer- csak az egyszerűbb, de nem ők élnek majd az általuk „megcsinált” fütyivel el életen át.

Ha gondod van a kisfiad fütyülőjével, keress meg minket, nagyon jó címet és telefonszámot tudunk adni, ahol a szakember a kisgyermek lelkét is figyelembe veszi.

Előző cikkA fej növekedése csecsemőkorban
Következő cikkA csecsemők szemváladéka! Fontos, hogy így csináld!

42 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Kedves Gabriella!
  Ugyan ez a cikk már évekkel ezelőtt született, mégis szeretném elkérni az említett orvos elérhetőségeit – amennyiben még praktizál. Gondoltam, először itt próbálok Öntől segítséget kérni, nem rögtön a jekkel.gabriella@gmail.com-ra írok… A kisfiamat most visszük éves oltásra és nem szeretnék semmi drasztikus megoldásba belemenni, mert a környezetem eléggé radikálisan konzervatív-vaskalapos ebben a témában.
  Előre is nagyon köszönöm a segítségét!
  Üdvözlettel
  G. Anett

 2. Tisztelt Cím!

  Én is szeretnék gyerekbarát orvosi elérhetőséget kérni. 16 hónapos kisfiú anyukája. Nagyon köszönöm.
  Erika

 3. udv erdekelne engem is h hol talalhato es a telefonszam kisfiam 5eves lesz es sajna fitymaszukuletes:(koszon

 4. Szia! Szeretném én is megkapni az elérhetőséget és a krém is érdekelne. Az én kisfiam még csak 1 éves múlt, de nagyon szűk a fitymája. Amit lehet szeretnénk megtenni, míg nem késő. Talán elkerülhető lesz a műtét.

 5. Szia!
  Szeretném én is elkérni a telefonszámot. A kisfiam 3,5 éves, fitymaszűkülete van, szeretném megtudni, valóban csak a műtét jöhet-e szóba megoldásként.

  Köszöettel: Rita

 6. Szia!

  Szeretném elkérni a nevet meg a telefonszámot én s, mert a kisfiam decemberben múlt 2 és csak nagyon minimálisan lehet hátrahúzni neki. Már sok mindent próbáltunk, de ha lehet a “vágást” szeretnénk elkerülni.

  Válaszod köszönöm!

 7. Én is szeretném elkérni az orvos telefonszámát. Kisfiam most 17 hónapos, s a háziorvos elküldött minket a sebészetre (urológiára kaptunk helyet), ott adtak is egy krémet, hogy kenegessük vele 1 hónapot, azt menjünk vissza. 1 hónap elteltével sem volt semmi változás, s azt mondták, mindenképpen meg kell műteni. 🙁 (ez augusztusban volt, december 4-én lenne a műtét).
  Ha esetleg el lehetne ezt kerülni, örülnék neki! Köszönettel.

 8. Kedves szerző!

  Az én babám egy éves. eddig “minden fürdésnél nagyon finoman húzogattam” nincs letapadva a bőr sehol, szépen mozog. viszont a bőrön (fitymán) csak egy nagyon picike lyuk van a pisire, nem bújik ki a “makk”.
  Tegnap járt itt a védőnő, megnézte és azt mondta vigyük le a gyerekorvoshoz. Úgy érzem kórházi beavatkozás lesz belőle. Mit tegyek? Normális ez? ha pisil nem duzzad a fütyikéje meg, hanem nagyon szépen messzire céloz.
  Kérlek segíts (orvos címmel, kell e oda beutaló, krém névvel vagy bármivel az e-mail címemre, mely a ramsall@citromail.hu
  Köszönettel: egy kétségbeesett -és magát tudatlannak gondoló- anya.

 9. Kedves Szerző!

  Én is szeretném elkérni az orvos elérhetőségeit,mert az én kisfiam 3éves és még csak egy nagyon pici rész van,ami nincs letapadva.:(
  Segítségét előre is köszönöm!
  Üdvözlettel:
  Bea

 10. Szia!
  Nekem a gyerek orvos fiam születésétől azt mondta, hogy húzzam fel neki. És én így is tettem. És Nem tudom, hogy jól tettem e? De az orvos szerint igen, mert már csak egy kicsit van le tapadva!
  Volt egy kellemetlen szitunk amit az egyik oldalon elég furán reagálták le. Szóval mi mindig úgy csináltuk ahogy az orvos mondta fürdés közben.Az esti pancsi apa feladata, és fel húzta neki és sajnos úgy is maradt. Eléggé fájt neki. Nagy nehezen vissza húztuk. Hívtam az orvost és a védőnőt, annyit mondtak, hogy semmi baja, a védőnő meg is nézte. de remélem ezzel a későbbiekben nem okoztunk neki gondot?
  Ezt nem azért írtam, hogy le szidjatok, vagy furcsa válaszokat kapjak. Csak szeretném tudni, hogy nem e lesz baj?
  Vivien

 11. Mi most kaptunk beutalót a Madarász utcai korházba.sajna elêggé fityma szükülütetevan..egész 3 éves korig minden jó volt aztán jött ki ez.probáltam neki rengeteg krémet de semmi nem segit neki.

 12. Tiszteletem!
  Sajnos nállunk is vannak kukac próblémák!A mi háziorvosunk nem foglalkozik vele,mert ő nem erre szakosodott! 🙁 Szeretnék én is elérhetőséget illetve egyéb praktikát (krémet…stb) kérni,hogy ne fájjon neki!Köszönöm szépen előre is!

 13. Tisztelt Gabriella.
  Én is megköszönném az elérhetőséget és az árára is kíváncsi lennék! 🙂 Mennyi idős korban érdemes orvoshoz fordulni? Az én fiam 22 hónapos késésben vagyok már?
  előre is köszönöm
  Ilona (liszii@freemail.hu)

 14. Kedves Válaszoló,

  Kisfiam 5 éves múlt, a fitymája félig le van tapadva. Egész szépen hátrajön,de nem teljesen. Doktornőnk felírt rá egy kenőcsöt: Cikatridina kenőcs. Próbáltam a neten tapasztalatokat keresni, de csak nőgyógyászati hozzászólásokat találtam. Ön szerint alkalmas erre ez a kenőcs, hogy segítsen a kisfiamnak? Sajnos két hét múlva vissza kellene mennünk, hogy hátrarántsák. 7 hónapos kismama vagyok és nagyon félek ettől a procedúrától és a következő időszaktól. Sajnálom szegénykét:( Köszönöm előre is válaszát!

 15. Üdvözlöm! A 4 éves fiamnak egyszer már sikerült “bejáratni” a fütyijén a bőrt, aztán visszatapadt. Most tornáztatjuk minden este, de nem nagyon akar feljebb menni… Mit tehetünk? Kérem, írjon az email címemre: panther14@freemail.hu

  Köszönöm!

 16. szia!Kisfiam 7hónapos sejthártya letapadása van neki, minden fürdetésnél óvatosan visszahúzom neki.Félévese szürésnél mondta a védőnénink hogy sejthártya letapadása van gyerek sebészhez küldött de még nem vittem el nem hallottam róla jókat:/ Várjak még vele vagy vigyem el orvoshoz?

 17. A mi dokink szegényemnek 2 hónaposan jól hátrahúzta…szegénykém sirt is és utána egész nap fájt picit neki vagy legalábbis érzékeny volt…úgy vettem észre.
  most ezen cikk után össze vagyok zavarodva. Kell huzogatni vagy sem? 🙁 Mit tegyek?

  • Hogy van most a pici kukija? Hátra megy magától, ha fürdeted?- mert egy ilyen hátrahúzás, azért feltépheti a bőrt.:( Ez úgy is fog összehegedni , hogy látszik a nyoma.:(Nálunk is sajnos volt egy ilyen affér, még a szakszerű ellátás előtt- észre sem vettem mit akar a doki, mert egy pillanat volt az egész- hát a legszívesebben kikapartam volna a szemét.:(

 18. A kisfiamnak nem húzódik fel teljesen a fütyijén a bőr csupán félig nem tudom ez gond-e? 9 éves, vagy fog-e ez még változni?Én is megköszönném az elérhetőséget, és ha nem lenne gond, akkor az árára is kíváncsi lennék! előre is köszönöm
  További sok sikert

  Sándor

  • 9 évesen már gond sajnos, az már magától nem fog változni, viszont jó orvos tényleg tud úgy segíteni, hogy nagyon ne vegye a pici a lelkére. Ebben a korban már szeméremérzete bőven van egy fiúnak is, tehát nem szereti, ezt a testrészt mutogatni, főleg, ha piszkálják.:( Mindenképp magyarázzad el neki, hogy ha orvoshoz mentek, hogy mi a baj, de ez nem gond, ilyen nagyon sok fiúval előfordul- hisz a legtöbbjük így születik. Ez természetes, de a doktor bácsinak meg kell néznie stb. Írj nekem a jekkel.gabriella@gmail.com-ra kérlek,és akkor amiről írsz átküldöm az orvos telefonszámát. Ez a Bethesdában van, nem kerül pénzbe, mert nem magán doki…

 19. Szia!

  Nekünk is van ilyen problémánk.
  Egyszer voltunk sebészeten. Ott úgy “lerántották” a bőrt, hogy szegénykémnek kicsit vérzett is, nagyon fájt neki.

  Kérhetnék elérhetőséget?
  Nagyon jó lenne mielőbb.

  Köszönjük szépen.
  Szép napot!

 20. Téma: Csecsemők és kisfiúk fitymahúzása

  Kisfiam jelenleg 3 éves és körülmetélés műtétre jegyezték elő fitymaszűkület diagnózisával. A fityma bőrét tényleg szinte abszolút nem lehet visszahúzni, pedig születésétől kezdve az esti fürdésnél óvatosan próbáljuk visszahúzni. A múlt héten volt egy gyulladása, amit betadinos öblítéssel sikerült helyreállítani, de az alapprobléma a szűkület sajnos továbbra is fennáll. Engem sajnos nagyon aggaszt főként a körülmetéléses eljárás, szeretném tudni, hogy egyéb műtéti eljárás (ha mindenképpen a műtét jelenthet csak megoldást) egyáltalán nem ajánlott illetve nem jöhet szóba?
  A fenti cikkel kapcsolatos elérhetőséget szívesen fogadnám, előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: Opauszki Aranka (op-ar@freemail.hu)

 21. Az én kis fiam már négy éves lesz januárba. Az ő fitymája is le van tapadva. Minket tavaly már egyből sebészetre akartak küldeni. De nagyon félek a műtéttől és a vele járó dolgoktól. Hallottam erről a krémtől és hogy nem egyből vágnak és metélnek . Nagyon érdekelne a cím és a telefonszám . Köszi

 22. Szia Adrienn! Megkérdezhetném a krém nevét meg azt, hogy receptes volt-e?
  Előre is köszi!
  Csilla

  • Szia Csilla!

   Igen mi receptre kaptuk, sajnos nem tudom hogy anélkül kapható e. De nekünk nagyon bevált, reggel és este kellett kenni csak a kuki végét és harmadnap szépen vissza lehetett húzni. Nincs fájdalom nincs küszködés. Dermovate a neve és fehér barna tubusos. A tájékoztaton azt olvastam hogy jó ekcémára is, sajnos mi azzal is küzdünk. Én nagyon meg voltam elégedve ezzel a krémmel 🙂

   Adrienn

 23. Szia!
  Nekünk is nagy problémánk volt ezzel. A doktornénink azt mondta hogy nem kell ezzel foglalkozni, csak akkor ha már szobatiszta lesz a kisfiam. De nem nyugodtam bele, mert már olyan szűkülete volt, hogy mikor pisilt akkor felfújódott a kis kukija.
  Elvittem urológushoz és kaptunk egy nagyon jó krémet ami egy héten belül megszüntette a problémát és gyönyörű szépen hátra tudtuk húzni a kukiján a bőrt. Semmi sírás semmi fájdalom. Néha jobb ha az ösztönünkre hallgatunk.

  Adrienn

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .