szemtisztítás

A születést követően két okból ürülhet a szemből a természetestől eltérő szemváladék. Az újszülöttek közel 30%-a eldugult könnycsatornával jön a világra. Erre jellemző a szemben felgyűlő nyálkás, ragacsos váladék.

Ha ilyen van, akkor a könny- ami a szemben normális úton termelődő folyadék- nem tud a szem alsó, orr melletti sarkán távozni, visszamarad és ragacsos masszává változik.

csecsemők szemváladékaEzt a felső szemhéj orrnyereg irányába történő masszírozásával eltávolítható. A dugulás megszüntethető. Erről azonban orvos állapítsa meg, hogy a gond ebből ered. Általában ő szemcseppet is ír fel.

A szem másik váladékos betegsége a kötőhártya- gyulladás. Megtámadhatja mind a két szemet- ezért nem szabad, ha az egyik szem beteg és kezeljük, ugyanazzal a vattával, törlővel a másik szemet is áttörölni, mert a betegséget átvisszük az egészséges szemre is.

szemváladékEnnek jellemző tünete a nátha és a láz is lehet. Többnyire vírusos eredetű, de baktérium is okozhatja, ezért legtöbbször antibiotikummal kezelik.

Egyik állapot sem súlyos, nem kell tőle megijedni. Orvosi segítség, illetve a betegség pontos megállapítása orvos feladata.

Előző cikkCsecsemők és kisfiúk fityma húzása
Következő cikkA csecsemőkori kólika

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .