Csoda! Egy nagy tábla csokit sem ért el a súlya!
Fotó:Dailymail

Egy nagy tábla csoki is súlyosabb azoknál a koraszülötteknél, akik a csodával határos módon életben maradtak.

Hirdetés

Egy kismama életében az egyik legfontosabb mérföldkő az a hét, amikor ha a pici véletlenül megszületne már életben tudnák tartani az orvosok. Ez az időpont egyre korábbra tolódik az orvostudomány fejlődésével.

 

 

Csoda! Egy nagy tábla csokit sem ért el a súlya!
Madeline

 

Sokszor elképzelni nem tudjuk, hogyan lehet életben és egészségesen tartani ezeket a tenyérnyi babákat. Szerencsére az orvosok már tudnak segíteni az idő előtt kibújó magzatokon.

1989-ben született Madeline a világ legkisebb súllyal született babájának számított. Hiszen a maga 280 grammjával hosszú küzdelem árán, de életben is maradt a koraszülés után.

 

 

Csoda! Egy nagy tábla csokit sem ért el a súlya!
Fotó:Dailymail

Ez a súly azonban ma már nem vinné a dobogó legfelső fokára. 2004-ben ugyanis Rumaisa 260 grammal látta meg a napvilágot. Napjainkig ő a legkisebb súlyú életben maradt újszülött. Ő ráadásul ikerterhességből született. Így a „sokkal nagyobb” 530 grammal született ikertestvérével a világ legkisebb ikerpárja címet is viselik.

Hihetetlen, hogy a koraszülés ellenére szépen fejlődtek. Az agy fejlődése is tökéletes volt. Ami talán még a koraszülésre emlékeztetheti a szülőket az, hogy alacsonyabbak a kortársaikhoz képest.

Sajnos ezek az esetek ritkaságnak számítanak. Az igazán korán született babák sok esetben nem élik túl a születést. Néhány napon belül meghalnak. Ha mégis sikerül őket orvosi csoda módján életben tartani, nagyon sok testi és szellemi károsodás érheti őket.

Azt azonban érdekes tudni, hogy a kutatók szerint a koraszülött lányok, sokkal jobb esélyekkel indulnak, mint a koraszülött fiúk. Természetesen az anyaméhben eltöltött idő is sokat számít. Ilyen esetben egy nappal hosszabb idő a méhben is hatalmas esély a piciknek.

 

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .