Csomók a mellbenElső babás anyukaként, először szembesülünk azzal, hogy mire is hivatott tulajdonképpen a mellünk. Az emlők „tejzacskók” rendszere, melyekből a tej a tejcsatornákon áthaladva, a mellbimbón át távozik. Ezek a csatornák azonban eldugulhatnak, ami fájdalmas duzzanatokhoz, csomókhoz vezethet.

Hirdetés

A szoptatási időszakban kialakuló csomók szinte mindig a tej pangására vezethetők vissza, amik teljesen jóindulatúak. Megfelelő kezeléssel eltüntethetőek, hisz a tej elindul a csatornákban, így megszűnik a duzzanat is.

A legjobb megoldás a masszázs, vagy az, ha a duzzadt mellből szoptatjuk a kicsit.

Ha nem szívja ki teljesen a mellett, akkor ezt megtesszük még a szoptatás után egy mellszívóval.

A tejcsatornák kiürítése nagyon fontos, mert a baktériumok megtelepedhetnek a pangó tejben, és könnyen gyulladást okozhatnak.

Ilyenkor kerüljük a szoros melltartókat, mert csak tetézhetik a bajt, ha csak azzal is, hogy a duzzanatokra nyomást gyakorol.

 

Hirdetés

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Sosem felejtem el mikor először éreztem csomót a mellemben.. nagyon megijedtem 🙁 Anyum szerencsére a közelben lakik és megkérdeztem tőle,mondta hogy természetes néha előfordul,de fejjek szoptatás után ha érzem,hogy nem szívta ki Maxim.

  2. Igen érdekes élmény volt a szoptatás. Rengeteg tejem volt, már az első nap elláthattam volna az egész újszülött szárnyat. Fejtem szépen, rendesen, de volt, hogy kevés volt az is. Gyerkőc evett, és még így is a két ciciből, közvetlenül szopi után 2-3 deciket tudtam lefejni. Előfordult azonban, hogy picur jóllakott és elszenderedett, lefejtem, amit tudtam, de akkor is maradt egyik oldalt egy csomó. Masszíroztam, borogattam, próbáltam leszívni a mellszívóval, de nem ért semmit. Szerencsémre gyerkőc ébredt és evett. Azt a mellet kínáltam rá és pikk-pakk kipakolta a csomót. Hihetetlen milyen vákuumot tudnak csinálni… és mennyit bírnak enni! 😀

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .