Napjainkban a stressz és a rohanó élet miatt egyre több nő szed antidepresszánsokat- sokszor ok nélkül.

A kismamáknak és magának a magzatnak sem a depresszió árt, hanem azok a gyógyszerek, amiket a kismama lenyel. Ettől függetlenül nincs bizonyítva, hogy az első trimeszterben nagyobb lenne ezek miatt a gyógyszerek miatt a vetélések száma.

A magzatra ettől függetlenül hat a kismama stresszes élete is. A viselkedése, a hangulatváltozásai átragadnak a magzatra is. Állatkísérletek már bizonyították, hogy ezek a viselkedés változások a születendő egyedek viselkedésére is kihatottak.

Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a genetika több szerepet játszik ebben, mint a környezet. Ha a gyermek egy szerető családban nő fel, oda születik, ezek a problémák nem fognak súlyosbodni az élete során- azonban a hajlam benne lehet.

Ezért a depresszió korai felismerése a legfontosabb. Minimalizálni kell és olyan megoldásokat keresni, amik a baba további életére nem lesznek hatással. Súlyos depresszió esetén maga az antidepresszáns nem okoz akkora kárt a magzat életében, mint magának az anyának a betegsége.

A legfontosabb a megelőzés. Ne rejtsük el a fájdalmunkat, a félelmünket. Beszéljünk róla. A párunkkal osszunk meg mindent és próbáljuk kibeszélni a problémákat. Ha kell forduljunk szakemberhez, aki meghallgat. Hisz akár szavakkal is nagyon sokat lehet segíteni…

depression

Előző cikkMarosköviné Péter Fruzsika Anyukánk szüléstörténete
Következő cikkA játék is lehet veszélyes! Mire figyelj!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .