Döbbenet! Dobozban alszanak a finn csecsemők!Dobozban alszanak a finn csecsemők. 75 évvel ezelőtti szokás, hogy a finn állam az újdonsült anyukáknak egy kartondobozt küldött. A doboz egy kezdőcsomag a babához, amiben volt mindenféle, amire a gyereknek az első időkben szüksége volt.
Ráadásul ez a doboz akkora, hogy babaágyként is használhatták az anyukák. Sokan azt mondják, ezért olyan alacsony az országban a bölcsőhalál aránya.
Ezt a hagyományt azóta is tartják, és nagyon sok hasznos holmit találunk a dobozban. Olyan ez, mint kis hazánkban az anyasági támogatás..mindenki megkapja, anyagi helyzettől függetlenül.

Na és, mi van benne?

-Overáll, sapka, kesztyű, kiscsizma
-Zokni, símaszk
-Body, rugdalózó, leggings
-Kapucnis törölköző, fürdéshez való kellékek
-Textilpelusok
-Matrac, paplanhuzat
-Takaró, hálózsák
-Képeskönyv, rágóka
-Anyának melltartóbetét, és gumióvszer

Döbbenet! Dobozban alszanak a finn csecsemők!A finn anyukáknak lehetőségük van arra, hogy a doboz helyett 140 eurós pénzbeli juttatást kérjenek, ám erre alig van igény, szinte mindenki a babadobozt választja. Egyetlen feltétele van, az édesanyának a terhesség első négy hónapjának meg kell jelennie a terhesgondozáson.

Az 1930-as években Finnország szegény ország volt, és a csecsemőhalandóság is nagyon magas volt az államban, 1000 újszülöttből 65 elhunyt. Manapság ez a szám már 10 alá csökkent, ami annak köszönhető, hogy a hatvanas években bevezették a nemzeti egészségbiztosítást és a kórházhálózatot is fejlesztették.

A kartondoboz ikonikus jellegű az országban, az anyaság szimbóluma. A doboz átvétele jelentős eseménynek számít az anyukák életében, minden családtag izgatottan várja, mi lehet benne.

Döbbenet! Dobozban alszanak a finn csecsemők!A dobozban lévő ruhák uniszexek, így nem kell aggódni, vajon jó lesz-e a születendő gyermek részére, és a kistestvér is használhatja a későbbiekben.

A doboz tartalma az évek során jelentősen megváltozott, az ötvenes években jelentek meg benne először a kész babaruhák, előtte anyagokat küldtek, hiszen abban az időben az anyukák maguk varrták a babaruhákat. Hálózsákot, pelenkát is raktak bele később, viszont kivették belőle a cumikat és a cumisüvegeket, a szoptatást ösztönözve.

A doboz rövid története

Döbbenet! Dobozban alszanak a finn csecsemők!1938 – A finn Anyasági Támogatások Törvény bevezetése – a szülő nők kétharmada már ettől az évtől jogosult pénzbeli támogatásra vagy az anyasági csomagra, esetleg ezek keverékére.

A doboz kiságyként is használható, mivel a legszegényebbek otthonában nem biztos, hogy tiszta helyet tudtak volna biztosítani a baba pihenéséhez.

1940-es évek – Annak ellenére, hogy a háború miatt nagy hiányok vannak, a rendszer továbbra is működik, mivel sok finn család vesztette el otthonát a bombázások vagy az evakuálások miatt.

1942-1946 – A papír felváltja a baba pólyájához és az anya ágyneműjéhez való textilanyag.

1949 – Ettől az évtől kezdve már nemcsak a rászoruló anyáknak jár a csomag, hanem minden finn anyukának, aki részt vett a terhesgondozáson.

 

1957 – Az textilanyagokat és varráshoz való kiegészítőket felváltják a kész ruházati termékek.

Döbbenet! Dobozban alszanak a finn csecsemők!1969 – A csomagba először kerül eldobható pelenka.

1970 – Miután egyre több a dolgozó nő, az eredetileg fehér és rugalmatlan ruhácskákat felváltják a könnyen mosható, rugalmas pamutdarabok.

2006 – Ismét textil – vagy mosható – pelenkák kerülnek a csomagba az eldobható változat helyett, a cumisüvegek pedig kikerülnek belőle, hogy ezzel is a szoptatásra ösztönözzék a mamákat.

Előző cikkA kutatók szerint hagyjuk sírni a csecsemőt!
Következő cikkLágyéksérv csecsemőkorban