Close-up of a young woman consoling her daughter

Az anyaság a legnehezebb dolog az életben. Szinte biztos, hogy valamit el fogsz rontani, legalább is később  már úgy gondolod máshogy csinálnád. Azonban nevelni sem egyformán nevelünk, hiszen ami az egyik gyereknél beválik, a másikra hatással sincs.

Vannak azonban olyan dolgok, amikre sokan zsigerből azt mondják, ha ezt engeded rossz anya vagy. Pedig ez nem igaz. A rossz anya az, aki magára hagyja a gyermekét, aki testi és lelki bántalmazást végez. Mégis sokan azért nem engednek bizonyos dolgoknak, mert megvan az előítélet.

Édesség vacsorára
Néha a vacsora körül horrorisztikus állapotok uralkodnak, hiába minden igyekezeted, nem sikerül olyan ételt az asztalra rittyentened, ami mindegyik családtagnak megfelelő lenne. Ha néha megadod magad, és nem küzdesz inkább az elemekkel, az sem baj, csak ússz az árral, belefér egyszer-kétszer, hogy ne a legegészségesebb étel kerüljön az asztalra.

Káromkodás
Ha valakinek nem szalad ki otthon a száján az hazudik. A mai világban már sajnos nem az ej be rossz- a káromló szó vagy a tyűha. Az is tény, hogy hiába van éppen a legmélyebb játékba a gyermeked, azt a bizonyos szót hallani fogja és persze utána előszeretettel használni is, a legkellemetlenebb helyzetekben. De, te is emberből vagy. Neked is van rossz napod. Ott a munkád, a család, a háztartás, a gondok- amik lehetnek apróságok is, mert sok minden mellett az esti vacsora is már egy kihívás. Ha kijelented, hogy soha nem mondhat senki csúnya szavakat a házadban, akkor nagyot fogsz zuhanni a gyerek szemében, ha egyszer mégis elhagyná a szádat egy káromkodás. Véletlenül persze, csak azért, mert mondjuk ráesett egy zongora a kislábujjadra. A szülők is esendők és hibáznak néha, inkább ezt tanulja meg, ne azt, hogy a csúnya szavaktól összedől a világ.

Tévézés
A mai gyerekek már másik generáció. Bármennyire hihetetlen számodra, de nagyobb a generációs szakadék köztünk és a gyermekeink között, mi köztünk és a szüleink között volt. Gyerekként még lehet emlékszel az egy csatornás tévére, távirányítóról nem is hallottunk kicsiként. A mai gyerek már a simi telefonokba született bele. Neki a televízió, a számítógép az élet szerves része. Nem kell tiltani, csak mert úgy érzed attól leszel rossz anya, hogy amíg teregetsz a gyereked mesét néz. Régen nem volt ilyen a szülők vidéken 100 évvel ezelőtt a földekre vitték magukkal a kicsiket. Ez azonban már más világ. A Te gyerekednek az egész élete a műszaki fejlődéstől fog függeni. Ne abból indulj ki, hogy te is megvoltál tv nélkül- mert az egy másik világ volt. Nem az a fontos, hogy nézi-e vagy sem, hanem az, hogy mit néz. Attól, hogy te épp főzöl, attól még a gyerek nézheti  a mesét és meg is tudjátok beszélni azt. Nem kell mellette ülj, hogy vele légy.

A tesó nevét mondod
Sok anyuka, ahol több gyerkőc is van eltévesztheti a gyerekek nevét. Sőt nálunk például anyukám sokszor hív a fiamnak, mert sok időt tölt az unokájával. Pedig ott fiú lány az arány. Ez természetes. A fejünkben annyi minden van- és emberből vagyunk.

Csak bambulod a facebookot
Az internet a legnagyobb áldás és átok egyszerre. Jó, hogy van, amikor hirtelen választ kell kapnod valamire, vagy ki sem tudsz mozdulni, de mégis lesz életed. Csakhogy ott van a Facebook, amire ha nem vigyázol, még a végén beszippant. Ideig-óráig nem feltétlenül baj elrejtőzni kicsit a virtuális térben, csak a mértéket kell megtanulni.

Nem érzed hogy ez ajándék
Valljuk be a gyerek nem fenékig tejfel. Mikor hulla fáradtan annak is örülnél, ha tudnád épp fiú vagy e vagy lány, akkor jön egy hisztiroham, egy apróságért. Hiába tudod, hogy ez egy fejlődési szakasz és kell. Nem fogod a legnagyobb ajándéknak érezni az anyaságot. És melletted még sokan mások sem. Ettől még imádod a gyereked, de igenis merd bevallani, hogy van amikor sok és kész. Ha már tudod, ilyenkor add oda a nagyszülőknek pár napra és tölts a pároddal is kettesben időt, vagy csak csináld azt amihez kedved van.

Panaszkodsz
Nem szégyen ha elmondod másoknak, hogy igen épp ilyen és olyan a gyermeked. Lehet ők nem vallják be, de átmentek ezen, vagy épp benne vannak. A panasz sem rossz anyaság. Egyszerűen csak megosztod az épp aktuális nehézséget, ami mindenkinél megvan. A gyerekek néha idegesítőek, máskor meg tündérvirágszálak. Ahogy mi magunk is néha idegesítőek, máskor meg tündérvirágszálak vagyunk. Ne neheztelj magadra csak azért, mert nem rózsaszín szemüvegen keresztül nézed őket, inkább csak azon legyél, hogy úgy szeresd őket, ahogy vannak. Ha ez megvan, akkor minden más teljesen mindegy.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .