baba, újszülött

Drámai felvételen mutatják be, hogyan élesztették újra az újszülöttet.

Egy szülés folyamán nagyon sok komplikáció felléphet. Sokról nem is tud a kismama, hiszen nem beszélnek előtte erről az orvosokkal.

Azt is kevesen tudják, hogy régebben – néhol még ma is – miért ütnek egy erőset a pici maga popsijára. Miért fontos, hogy sírjon a baba a születés után. Síráskor ugyanis hatalmas levegőket vesz és ez a lényeg. Amint a baba kibújt az anyaméhből megszűnik a köldökzsinór feladata. Az oxigén ellátása a tüdő feladata lesz. Ezt pedig elő kell segíteni.

Amint felsírt a baba az első légvétellel átszakítja a tüdő felé vezető utat, a léghólyagocskák pedig megduzzadnak. Ezért maga a születés pillanat hihetetlen fájdalommal is jár a baba számára – fájdalmasabb, mint az anyának a szülés. Egyes kutatók szerint az újszülött olyan fájdalmat él át ilyenkor – ha ezt az agy nem tenné háttérbe az életünk során és emlékeznénk erre az élményre – a gyermeke a saját anyjukra támadnának.

A szülés végén azonban sok baba élettelenül születik bizonyos komplikációk miatt. Régebben a bábák, volt hogy hosszú órákig, fél napokig is végezték az akkori technikát –feldobják, elkapják, hideg vízbe teszik, masszírozzák – hogy életre keljen a baba.

A technika nem sokat változott, szerencsére a bábák lelkesedése is megvan még az orvosok többségében és nem adják fel egykönnyen, ha egy baba halva született.