Azt szeretném, hogy megtaláld azt a dúlát,
aki mellett biztonságban és szeretetben érzed magad
a szülése
d előtt, alatt és után..

 

A Dúla hatáskörei
Az Egyesült Államokban háromféle dúlai hatáskör létezi.

Az első csoport, az antepartum-dúla,
– legfőbb feladata az olyan édesanyák gondozása, akik veszélyeztetett várandósként orvosi utasításra ágynyugalomba kényszerülnek, és nagy kockázatú szülésre készülnek. Az ő felkészítésük speciális eszközökkel történik és akár ápolói tudást is igényelhet.

A második csoportban tartozó dúlák:
A Dúla hatáskörei– a vajúdás és szülés alatt a kismamának érzelmi és fizikai támaszt nyújtanak. Debra Pascali-Bonaro, az Észak-Amerikai Dúlák Szövetségének tagja mondta, hogy az amerikai rendszerben a dúlák a kórházi személyzet egyfajta támogató részei, akiket a kórházba való megérkezéskor helyben is lehet választani. Profin kiépített szülésfelkészítő rendszerük van.

A harmadik csoport a postpartum vagy gyermekágyi dúlák
– ők kifejezetten a gyermekágyas gondozásban vesznek részt. A dúla feladata ez esetben a kismama segítése. Megtanítja a baba táplálására és gondozására, segíti a szoptatásban, akár mos, főz, takarít, hogy az anyuka a kicsire és önmagára koncentrálhasson. Támaszt nyújt az anya számára, ha fáradt és bátorítja, ha elbizonytalanodna.

A dúlák egyszerre több területen is képzik magukat, s így mindhárom feladatot ellátják. Magyarországon a legtöbb dúla részt vesz a várandós gondozásában, kíséri a párt a szülés alatt és a gyermekágyban is segít, ha szükség van rá.

A dúlákat megkülönböztetjük még, hogy hol kísérnek szülést. Ez lehet kórházban, születésházban és a pár otthonában is.

Nagyon elterjedt az a tévhit, hogy a dúla egyet jelent az otthonszüléssel. Fontos hangsúlyozni, hogy ma Magyarországon a legtöbb dúla intézményi szüléseknél segít, s csupán a dúlák egy része kísér otthonszüléseket (is).

A dúla kiválasztásánál a legfontosabb szerepe a szimpátiának van. Hiszen ő a személyiségét viszi a szülőszobára a tudása mellett és ennek feltétlenül passzolnia kell a kismamához, Hozzátok, és a párhoz.


Elérhetőségeim:

Web: http://zsuzsa-dula.hu
Tanácsadás: – előzetes megbeszélés alapján
Skype: zsuzsadula
TeamSpeak3: szerver cím: ts.zsuzsa-dula.hu:9989
Dúla Hírfolyam: http://www.zsuzsa-dula.hu/fb-dula-hirfolyam/
Baba-Mama Klub a FB-on: https://www.facebook.com/groups/688457131176687/

Megjegyzés:
A dúla kompetenciáin belüli kérdésekre szívesen válaszolok. Amennyiben úgy ítélem meg, hogy a kérdés megválaszolása a szakterületemen kívül esik, a kérdezőt szakemberhez fogom irányítani!

Előző cikkKaticabogár harapta szét a kisbaba arcát
Következő cikkÚti célok gyerekkel! Salföld major!