DOULA2A dúlát meg kell különböztetnünk a szülés többi kísérőitől. A dúla nem orvos, nem nővér vagy szülésznő, és nem bába. Nincs képesítése arra, hogy bármilyen szakmai döntést hozzon. Képzése során azonban tanul a szokásos orvosi beavatkozásokról, hogy el tudja magyarázni azokat a szülőknek, és így csökkentse bizonytalanságukat és szorongásukat.

Hirdetés

Például a magzati szívhangvizsgáló akár nagyon alacsony szívritmust (1-2 dobbanás percenként) is mutathat pár másodpercre, míg a valódi szívritmus a normális, percenként 148. A dúla, aki ismeri ezt a jelenséget, meg tudja nyugtatni az anyát… 

A cikk folytatása >>>

Tulajdonképpen mit tesz a dúla, hogy segíti az anyát?

Ideális esetben a dúla szerepe akkor kezdődik, amikor lehetősége van arra, hogy találkozzon az anyával és az anya partnerével másfél-három hónappal a szülés várható időpontja előtt – vagyis a várandósság harmadik trimesztere alatt. Ebben az időszakban a dúla részletesen kiderítheti, hogy a nő vagy a pár mit vár el és mit szeretne a szülés alatt. Azt is megtudja, hogy az anyának mi jelentett segítséget, mikor más helyzetekben feszült volt, és milyen fajta megnyugtatás segíti abban, hogy nyugodtabbnak, kevésbé idegesnek érezze magát.

A dúla első látogatása a párnál vagy a várandós nőnél lehetőséget nyújt arra, hogy megfelelő kapcsolatot építsenek ki egymás között, és lehetővé teszi, hogy a dúla megtudja, hogy a szülőknek milyen vágyaik és céljaik vannak a gyermek születésével kapcsolatban. Ha az elvárások nem reálisak, a dúla elmagyarázza, hogy mi az, ami megtehető, s mi nem. Két vagy három látogatás elég ahhoz, hogy létrejöjjön a megfelelő kapcsolat.

A legmegnyugtatóbb dolog a kapcsolatuk kezdetén az, hogy a dúla biztosítja az anyát arról, hogy vele fog maradni a vajúdás teljes időtartama alatt, és nem hagyja egyedül. A kapcsolat erre a bizalomra épül – a nő és a család a törődést érzi az egyedüllét helyett.

Előnyösnek tartom, ha a kapcsolatfelvétel még előbb (tehát még a harmadik trimeszter előtt) megtörténik. Magyarországon ugyanis a várandós nő maga választhat dúlát, és a neki legmegfelelőbb társ megtalálása több időt vehet igénybe. Azért is előnyös ez, mert amikor az anya már megfogalmazta a szüléssel kapcsolatos igényeit, meg kell találnia azt a kórházat és azon belül esetleg azt az orvost és szülésznőt, aki partner ezek figyelembe vételében. Mind a kórházak, mind az orvosok szemléletében ugyanis jelentős különbségek lehetnek.

Több esetben előfordul az is, hogy olyan nő keresi fel a dúlákat, aki még nem várandós, de készülvén a gyermekvállalásra valamilyen információra van szüksége.

A cikk folytatása: >>>

 

banner3

Kedves Kismamák!

Szülésfelkészítés – tanácsadásra a várandósságod 34. hetétől lehet jelentkezni. A további időpontokat személyesen beszéljük meg. 
A tanácsadás 10 óra (5 x 2 órában), heti 1 illetve 2 alkalommal a TS3 hangszerveren esetleg Skype-on. 
Minden részvevő e-mail-ben megkapja a személyre szabott tanácsadás jegyzetét, valamint a “Szülésre felkészítő meditáció”-s hanganyagot, a betöltött 35. terhességi után.
További információ>>>>

Megtalálsz még:
Web: http://zsuzsa-dula.hu
Tanácsadás: – előzetes megbeszélés alapján
Skype: zsuzsadula

Dúla Hírfolyam >>>

Megjegyzés:
A dúla kompetenciáin belüli kérdésekre szívesen válaszolok. Amennyiben úgy ítélem meg, hogy a kérdés megválaszolása a szakterületemen kívül esik, a kérdezőt szakemberhez fogom irányítani!

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..