Forrás: 24.hu

Habár a nő orvosai tudták, hogy a méhen kívül nem tud életben maradni a gyermek, mégis ki akarták a nővel hordatni…

Hogy ezt hogy? Nos, az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága szerint az írországi abortusztilalom meglehetősen diszkriminatív, kegyetlen és megalázó bánásmódnak teszi ki a nőket – meg kell szüntetni ezt a gyakorlatot a olyan esetekben, amikor a magzatnak az élettel össze nem egyeztethet körülmények között kell nevelkednie.

A genfi testület egy 29 oldalas jelentésben taglalja, hogy az ír törvények csak abban az esetben teszik lehetővé a terhesség-megszakítást, ha az anya élete veszélyben van. Így történhetett, hogy 2011-ben a dublini Amanda Mellettől megtagadták a szakemberek az abortuszt, noha előtte megállapításra került, hogy a magzatnak olyan szívrendellenessége van, hogy a méhen kívül már nem lesz képes életben maradni. Ennek ellenére mivel az anya élete nem volt veszélyben a terhesség alatt, hiába volt életképtelen a magzat, meg kellett volna szülnie azt. Az egyetlen megoldás erre a külföldre való utazás – Angliában évente ír nők ezrein hajtanak végre abortuszt.

A testület arra a következtetésre jutott, hogy az ír abortusztörvény megsérti a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányát, és teljeskörű reformra van szükség. A bizottságnak ugyanakkor nincs jogi eszköze arra, hogy betartassa az egyezményt.

Amanda Mellet azt mondta, hogy reméli, az ír kormányban meglesz a bátorság ahhoz, hogy a szükséges változásokat végbevigyék a törvényeken. „Remélem, rövidesen eljön az a nap, amikor az ír nők hozzájuthatnak a szükséges egészségügyi ellátáshoz saját hazánkban, ahol együtt lehetünk a szeretteinkkel, saját orvosainkkal, és hazamehetünk a saját ágyunkba, ahol sírhatunk” – nyilatkozta. „Egyszerűen nem tehetik ki tovább a nőket ennyi fájdalomnak és traumának” – tette hozzá.

Három éve sikerült a különböző emberi jogi szervezeteknek elérniük azt, hogy legalább akkor végezzenek abortuszt, ha a nő életét veszélyezteti a terhesség. Sajnos ezt is csak azután sikerült elérni, hogy 2012-ben egy ír kórházban vérmérgezést kapott egy nő a terhesség-megszakítás megtiltása miatt, és belehalt.

A közvéleménykutatások egyébként bizonyítják, hogy az írek igen nagy része támogatja az abortuszt abban az esetben, ha a magzat rendellenességben szenved, vagy az anyukát nemi erőszak érte, illetve vérfertőzés, súlyos szövődmények esetén. Az abortuszellenes aktivisták természetesen tiltakoznak ezek ellen is: a Pro Life Campaign szervezet vezetője kategorikusan kijelentette, hogy az ENSZ egy abortuszpárti lobbicsoport, és Amanda Mellet magzatának meg kellett volna adni az esélyt a túlélésre, függetlenül az orvosi szakvéleménytől. Az ENSZ jelentés viszont kijelenti, nincs rá ok, hogy a nők jogai elé kell helyezni annak a még meg nem született magzatnak, gyermeknek az életét, akin ez egyébként sem segítene. Ugyanis ez a hozzáállás rendkívüli szenvedést okozott többek között Amanda Mellet számára.

A nőnek egyébként azt mondták az orvosok, hogy noha nem hajtanak végre rajta abortuszt annak ellenére sem, hogy a magzat életképtelensége meg lett állapítva, viszont eltávolítják, ha már meghalt. Három hét múlva ismét megállapították az orvosok, hogy Amanda 24 hetes magzata életben van, így férjével az angliai Liverpoolba utazott, ahol 36 órával később megszülte a halott kislányt. Ráadásképp lelki segítségnyújtást sem kapott ezek után az ír államtól Amanda, mivel ez kizárólag azoknak a nőknek jár, akik kihordják a gyermeküket, vagy elvetélnek. S ha ez még nem lett volna elég: a gyermek hamvait sem vihette magával Írországba a nő, nem engedték fel a repülőre – csak három hét múlva hozta ki neki egy futárszolgálat

Forrás: 24.hu

Előző cikkMeghalt a börtönben az a 22 éves apa, aki megölte kisbabáját!
Következő cikkDöniz Anyukánk szüléstörténete!