Egyéves kor felett már a gyermek egészséges étrendjére is figyeljünk. (bár ez az időpont eltérő lehet a szoptatás és a hozzátáplálás hosszától illetve kezdetétől).

Hirdetés

Azonban legkésőbb 1,5 – 2 évesen, amikor már gyermekünk mindent ehet, fektessünk hangsúlyt a helyes táplálkozásra.

Ismétlés 

A gyermek azt szereti enni, amit a legjobban szeret. A kedvencei mellett – s ne azok helyett – adjunk neki más egészséges ételt, hogy mindkettőből előnyben részesüljön. A gyermeknek adjunk lehetőséget választani – két gyümölcs között is. Így mindenképpen egészségeset eszik de mégis ő dönt.

Kényelem 

A gyermek olyan ételeket szeret, amit fel tud emelni a kis kezével- vagy a villával, kanállal-. Az egészséges étel ugyanúgy lehet könnyen ehető, mint bármely másik. Pl. Hűtőben frissen tartott szeletelt gyümölcs, csoki helyett kiváló. (persze ehhez az kell, hogy a gyermek édesség gyanánt ilyet kapjon, ne cukros édességet.)

Kézkoordináció

Még nehezen bánnak villával, kanállal ebben a korban. Ezért szívesebben eszik kevésbé egészséges ételt. Először csak egy evőeszközzel kezdjünk, majd fokozatosan térjünk át a két majd három evőeszközre. (kanállal is lehet salátát enni :-)).

Önállóság

Ha zsebpénze van már a gyermeknek azt édességre költi. Nyugodtan meséljük el neki, mennyi „kárt” okoznak az édességek. Persze csak nagy mennyiségben, mert kevés édesség nem árt. Javasoljuk, hogy a pénzét költse más ételekre. Pl. csokoládés gabonaszeletre.

Kortársak hatása

Ha a gyermek egészséges ételeket eszik, talán nem lesz menő a társak szemében. Ezért próbáljuk vonzóbbá tenni ezeket. Pl. rejtsük szendvicsbe őket, vagy csomagoljuk ötletes tároló dobozba. Csomagoljunk esztétikusan.

 

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..