Bálint reggel rendes időben kelt – 202 hetes és 48 hónapos –, öltöztettem, aztán oviba mentünk.

A kaputól cipeltette magát, bent meg nem akart levetkőzni. Mindenáron Zsuzsit várta, legújabb barátnőjét. Gabi óvó néni felkapta Bálintot, mesélni kezdett neki az elemről, amit fordítva tettek bele Bálintba, de majd itt visszafordítjuk. A karján Bálinttal kijött a folyosóra, onnan integettek nekem. Zsuzsi is rajong Bálintért, mert hazafelé jövet Zsuzsi anyukája utánunk szaladt, kérte, hogy várjuk meg őket, hogy a gyerekek együtt mehessenek hazafelé. A két gyerek versenyt futott a járdán. Otthon boldogan dögönyözte meg Beni kutyust, meg is kapta Bálintot, aki úgy meglepődött, hogy rögtön az ölembe kívánkozott és át, a kis szobába. Mikor megnyugodott, kirámolta a szekrényből a régi játékait, azzal játszottunk fürdésig. Vacsora után a telefonomon nézegette, hogy hány fok van Esztergomban, meg New Yorkban.

Másnap nagy bevásárlás volt a Tescoban. Bálint kivette a részét a válogatásból.

Pénteken öltöztettem Bálintot reggel, és a nagymama vitte és hozta is az óvodából. Gabi óvó néni panaszkodott, hogy Bálint időnként kiállhatatlan volt. Megütötte Leventét, és lerombolta a várát. Hazafelé elmeséltette Komám az esetet, de Bálint nem tudta megindokolni, hogy miért volt ilyen. Otthon elbúcsúzott tőlem, még a liftajtóból is visszaszaladt puszira, aztán mentek anyuval a 32-s buszhoz és Esztergomba. Bálint a buszon nézte az utat, kereste a számokat, aztán Piliscsabánál elnyomta az álom. Már sötétben értünk 5 óra körül haza, Bálint azonnal pisilt, dicséretet kapott, hogy kibírta hazáig. Mesecsatornát néztünk, vacsorára Bálint szilvás gombócot kért. Jól bevacsorázott, aztán egyedül mosta meg a fogát. Zuhanyozás után ágyba dobást játszottunk, utána legyezgetni kellett a paplannal. Nagyokat kacagott közben. Esti mesének a Lúdas Matyit kérte, most megszabta, hogy a 3. veréstől végig. Közben elkezdődött a Virtuózok, amit Bálint csendben, nagy élvezettel nézett, fél 10 felé aludt el.

Másnap fél 9 felé szólongatta Komámat az ágyból. Havasi gyopárt evett reggelire, a kakaóból csak keveset ivott. Közben bekakál a még rajta lévő éjszakai pelenkába. Utána csokit kapott, és felöltöztünk. Házi tejért mentünk, aztán a Bástyába vásárolni. Marika pénztáros örömmel üdvözölte Bálintot, aki odaszaladt hozzá és puszit is adott neki. Busszal mentünk ki a „Judit-zöldségesbe”, ahol epret is vettünk, Bálint ígérte, hogy megeszi. A Tescos busszal jöttünk haza. A busznál szólt, hogy pisilni kell, de kibírja hazáig. Otthon a WC szűkítővel ült a WC-n és még kakált is. Ebédre jót evett a paradicsomlevesből, de a sült csirkecombba sült krumplival, csak belenyalt. Viszont 5 szem epret megevett porcukorral, meg még egy kis almát is. Süteményt sütöttem a konyhában, Bálint kijött hozzám, és mondta, hogy adjunk össze közben. Én mondjam a számokat, ő meg elővette a golyós számológépet, és jó sokáig összeszámlált 1-10-ig. Bálint közölte, hogy nem tudja lenyelni a nyálát, mert fáj a torka. Fever-testeztünk, de nem volt még hőemelkedése sem. Gyümölcsteát adtam neki mézzel, amit elkanalazgatott, de közben elégedetlenkedett, hogy MÉG MINDIG NEM HASZNÁJ. Később azt mondta, hogy már tud nyelni. Vacsorára tőkehalmájas pirítós volt, ciromfacsarással, jót evett Bálint belőle. Zuhanyozás után jókedvű lefekvés, Lúdas esti mesével, hamar el is aludt. 9 óra körül felsikított, zokogott, nem kapott levegőt. Azonnal felkaptam, kérdezgettem, hogy mi fáj, de csak fájdalmasan sírt. Kimentünk a WC-re, és egy kis slejmet sikerült kiköpnie. Már az ügyeletet akartam hívni, mikor Bálint bebújt az ágyba, és mondta, hogy NEM KEJJ DOKTOJ BÁCI, de feküdjek mellé. Lassan megnyugodott, és álomba is szenderült. Egész éjjel őriztem, néha nyugtalanul forgolódott. Mikor este felsikított, szakadt róla az izzadság. Valószínűleg rosszat álmodott, de nem tudta elmesélni, hogy mit.

Bálint másnap fél 9 után jókedvűen ébredt, mondta, hogy tud nyelni, és nem fáj a torka. Kis kakaót evett havasi gyopárral, aztán felöltöztünk. Luca és Péter jött délelőtt, rengeteg mandarint és Kinder Pinguit hoztak Bálintnak, aki evett egy picit a csokiból. Péter észrevétlenül kicsit kezelte, bár mondta, hogy semmi baja nincs Bálintnak, csak kicsit sápadt. Péter megreparálta a WC tartályt, így Bálint egész nap odajárt pisilni, élvezte, hogy lehúzhatja a WC-t. Ebédig a magyar kártyával játszottunk, aztán míg kisütöttem a krumplit, Bálint kérésére megint összeadtunk a számológéppel. A csirke szárnyakat már együtt paníroztuk, Bálint verte fel a tojást. Jól be is ebédelt. Uzsonnára túrógombócot főztem, meg is evett belőle 3-t, aztán megszámolta, hogy mennyi maradt. Kérdeztem Bálintot, hogy most nagyon rossz volt-e nálam? Azt mondta, hogy igen, nem is akar hozzám jönni többet. Később zongoráztunk egy nagyot, aztán Bálint mesét kért, Anya régi képeskönyveiből, Ablak-zsiráfoztunk, meg kártyáztunk. Utána dobi, dobi háta játék volt, mire Bálint kijelentette, hogy JÖVÖK MÁSZKOJ ISZ HOZZÁD. 6 óra tájban megjöttek anyáék, Bálint nagyon örült, ugrált körülöttük. Mindnyájan hazaindultak, Bálint puszival és integetéssel búcsúzott. Éjszaka Bálint megint felsikított, és zokogott, de aludt közben. Óvatosan felpofozgattam, azt mondta, hogy rosszat álmodott Anyáról és Komámról. Faggattuk, hogy mi volt az a rossz, de nem tudta elmondani. Aztán visszaaludt és nyugodt volt az éjszaka.

Bálint reggel mosolyogva ébredt, szépen öltözött, mentünk az óvodába. Gyorsan öltöztettem a tornaórára, és eljöttem. Bálint a folyosó végéről integetett. Mikor érte mentem, boldogan rohant oda hozzám, aztán visszafutott, megbillent, és az asztalnál építő Ádám dominóit összedöntötte. Tündi néni jól megszidta, hiába mondta, hogy véletlen volt. Hazafelé Bálint elmesélte, hogy azt mondta Zsuzsinak, hogy hülye vagy, hogy miért, azt nem tudta megmondani. Fürdésig kirakatta Bálint velem dominókkal a számokat 10-ig. Olvastatta a Verses ÁBC-t, a verscímeket Bálint olvasta. Jól bevacsorázott, aztán esti mese gyanánt ma mesefilm-dia volt. Nagyon nehezen aludt el.

Előző cikkA férjem azt állítja, hogy semmit nem csinálok otthon, mivel “csak” a babát gondozom!
Következő cikkKapcsolatanalízis 21. – Produkciók, dicséretek és szívhang vizsgálat