A születéssel nemcsak anya, de apa is a világra jön. Megváltozik az életük, a környezet. Elmaradnak a barátok, beszélgetések a babára korlátozódnak. A terhesség 9 hónapja alatt még a nő sem tudja elképzelni mi vár rá a szülés után. Egy apa pedig, aki pusztán a pocak mozgásából érezte, hogy hamarosan minden megváltozik, nehezen tud alkalmazkodni az új helyzethez.

Egy apuka őszinte vallomása a szülésről és ami utána jön!

Matt Coyne sem érzett másként. Egy közösségi oldalon posztolta ki a babával töltött első 3 hónap tapasztalatait. Érdemes elolvasni, mi járt a fejében.

A szülés

 • Régen azt hittem, hogy az a teória, miszerint a holdraszállás igazából csak kamu, tisztára baromság. Merthogy feltétlenül szükség lenne rá, hogy egy rakás ember megőrizze a titkot. Most viszont úgy gondolom, mégiscsak lehet benne valami… Főleg, ha abból indulok ki, milyen sokan elhallgatják a tényt, hogy a vajúdás átkozottul szörnyű dolog.
 • A szülészet egyáltalán nem hasonlít arra, amit a tévében vagy a filmeken mutatnak – hacsak nem a Fűrész 4-et nézed, amit összekombináltak az Alien mellkasrobbantó részével. Szóval ti, akik azt állítottátok, hogy a szülés egy igazán varázslatos élmény – rohadt hazugok vagytok! A szülés valóban lehet varázslat, de csak akkor, ha nem tudod, hogyan zajlik.

Egy apuka őszinte vallomása a szülésről és ami utána jön!

Az első hét

 • Erről korábban fogalmam sem volt, de a kisbabák valójában jazz-szinkópa ritmusra lélegeznek. Nincs előre meghatározott üteme, viszont kábé minden negyvenedik másodpercben abbahagyják a légzést. Épp csak annyi időre, hogy azt hidd, kész, ennyi, meghaltak. Az összes szemétség közül, amit egy kisbaba elkövethet, ez a legeslegszemetebb, hogy halottnak tetteti magát.
 • A kisbaba sírása nagyon fura dolog. Ha napközben hallgatja az ember, az a benyomása támad, hogy tök aranyos és cuki… Hajnali háromkor viszont olyan, mintha egy feldühödött viking smirglizné a koponyádat… belülről.

Egy apuka őszinte vallomása a szülésről és ami utána jön!

 • A szembe fröccsenő babapisi valójában csak az első alkalommal szórakoztató. A kakikat viszont kivétel nélkül mindig pompásan időzíti. Az a legrosszabb, amikor a baba nyom egy „csalikakit”, hogy amíg gondosan lehámozod róla a pelenkát, a pelenkázóra nyomja az igazi áradatot. Ez ugyanolyan, mint amikor a terroristák direkt akkorra időzítik a bombát, amikor kiérkeznek a mentők.
 • Minden egyes ruhadarab ezzel az átkozott patenttal kapcsolódik össze. És mindegyiken legalább három-négy patenttal több van a kelleténél. Mindez persze csak azért, hogy a gyerek előtt totál lebőgjél a bénázásoddal – aki persze azzal fejezi ki a nemtetszését, hogy folyamatosan szélmalomként hadonászik. Olyan felöltöztetni egy hadonászó gyereket, mintha megpróbálnál beleszuszakolni egy nyulat egy lufiba. Ha meg rászólsz, hogy maradjon már veszteg, akkor vagy tudomást sem vesz rólad, vagy nekiáll vakargatni az arcát. A kisbabák tisztára dilisek!

Az első hónap tapasztalatai

 • Egész felnőtt életem során arra törekedtem, hogy hetente legalább egy könyvet elolvassak. Nem vagyok naiv, tisztában voltam vele, hogy majd kevesebb időm lesz, ezért megígértem magamnak, hogy a baba születése után megpróbálok havi egy könyvvel végezni. Az elmúlt hónapok során azonban az egyetlen dolog, amit elolvastam, egy szórólap volt a mellszívógépről. (És még mindig nem értem a végére! Folyamatosan bealszom a cumizavarról szóló részen…)
 • Tényleg lehet olyan alváshiánya az embernek, hogy már a heréi is fájnak!
 • Emlékszik még valaki arra a műsorra, ahol a részvevőknek egy autót kellett fogniuk, és aki a legtovább rajta tudta tartani a kezét úgy, hogy nem aludt el, azé lehetett a járgány? Na, épp ilyen az élet a kisbabával… leszámítva, hogy a tévéműsorban minden harmadik órában kiengedtek pisilni és enni. Ja, és hogy a végén megnyered az autót.
 • Akár tetszik Lynsnek, akár nem, roppant szórakoztató dolog felemelni a pucér gyereket a fejed fölé, miközben Az Élet az Úr-t énekeled az Oroszlánkirályból.

Egy apuka őszinte vallomása a szülésről és ami utána jön!

 • Csak akkor jössz rá, hogy valójában milyen zajos helyen laksz, amikor leteszed aludni a gyereket. Korábban azt gondoltam, a mi lakásunk kifejezetten csendes és békés. Erre kiderült, hogy a fürdőszoba csapja olyan hangokat ad ki, mintha Godzilla épp egy tankot dugna.
 • Mivel az összes öregasszony rá van kattanva a kisbabákra, évekbe telik végigmenni egy bolton. Elszántan fókuszálnak a babakocsira, mint egy vadászrepülő, és legalább olyan nehéz kicselezni őket, mintha számítógépen játszanál valami ügyességi játékot. Rettentő agyafúrtak, ha pedig többen vannak, akkor neked kampó. Szétválnak és levadásznak, mintha csak raptorok lennének.

Egy apuka őszinte vallomása a szülésről és ami utána jön!

Három hónap elteltével… Most

 • A legfontosabb dolog, amit tanultam, hogy Charlie elképesztően szerencsés fickó, amiért Lyns az anyukája. Lyns stramm, okos, vicces, melegszívű – és gondoskodik róla, hogy ne csesszem el teljesen a dolgokat. Remélhetőleg az ő génkészlete majd hatékonyan ellensúlyozza az enyémben rejlő hajlamot a hatalmas orrlyukakra és a férficicire.
 • Kétségkívül a fiam születése a legklasszabb dolog, ami valaha történt velünk az életben. (Sokkal jobb például, mint amikor sikeresen teleragasztottam a matricás gyűjtőfüzetet két egymást követő évben is!)
 • Máris annyi cinizmust levakart rólam a fiam, hogy idebiggyesszem még ezt az utolsó bekezdést. Egészen biztos vagyok benne, hogy ebben majd jó leszek. Mert amilyen béna, szétszórt és szánalmas balfék vagyok, mégis mindennél fontosabb számomra, hogy Charlie-nak semmi baja ne essék.

Forrás: wmn.hu

Előző cikkA férjem imádja a testemet szülés után is
Következő cikkA fiam egy gyerek napi rendezvényen leesett a lóról, ki a felelős?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .