Egy baba egy fog. Sokat hallhattuk ezt a mondatot a felmenőinktől. Azonban ez nem így van. Illetve nem kell, hogy így legyen. Ez a „hiedelem” abból ered, hogy a kisbabának a csontosodásához nagyon sok kalciumra (is) szüksége van. Ha ezt nem tudja a szervezetünk számára biztosítani a megfelelő mennyiség bevitelével, akkor a mi szervezetünkből fogja elvonni. Tehát a fogak kalcium tartalmából vesz el a gyermek, így a fogaink romlani fognak. Ez azonban tévhit. A fő ok a helytelen táplálkozás. Hisz sok kismama a kívánósság hevében sorra eszi az édességet és ez nem csak a súlygyarapodáson fog meglátszani. Ezekben a hetekben itt az ideje a fogorvos meglátogatásának.

Hirdetés

A fogorvosok véleménye az, hogy a kismamák ezt a mozzanatot kihagyják a „kötelező” vizsgálatok közül. Hisz a legtöbb kismama nem mer ebben az időben fájdalomcsillapítót kérni. Félti gyermekét. Azonban az orvosok már régóta állítják, hogy a ma használatos fájdalomcsillapítók semmi veszélyt nem jelentenek.

A kismamák fogmosás közben tapasztalhatják, hogy vérzik az ínyük. Ennek egyik oka, hogy a terhesség alatt megváltozik a véralvadás módja és az íny sérülékenyebb.

  • Váltsunk puha sörtés fogkefére. Vagy használjunk elektromos fogkefét és szájzuhanyt.
  • A fogorvossal szedessük le a fogköveinket. Hisz az a kórokozók melegágya.
  • Ne együnk édességet.
  • Masszírozzuk ujjbegyünkkel az ínyünket.
  • Étkezések után mossunk fogat

Én magam nem tartottam be a kötelező fogorvosi látogatást. Ennek két oka volt. Az első, hogy gyerekkori sztk-s tapasztalataim miatt rettegek a fogorvostól, jobban, mint az átlagember (volt példa, hogy összekuporgattam a pénzem egy altatásos kezelésre). A másik ok természetesen az, hogy nekem egy elefánt dózisú érzéstelenítő is kevés, mellé már maga az orvostól való stressz és félelem. Egyszóval féltettem a babám. Ezért otthon álltam rá a fogápolásra. Azonban ezt talán már túlzásba is vittem. Szerencsére nem kívántam az édeset. Azonban minden étkezés után rohantam fogat mosni. Így a normális napi háromszori fogmosásom volt, hogy 10-15-re nőtt.

Hisz lehet csak egy harapás kenyeret ettem, de utána rohantam a fürdőbe. Azért én sem úsztam meg az íny vérzést. Úgyhogy a fogmosások egy idő után szájvizes öblítéssel is kiegészültek. Szinte az egész napon a fürdőben telt el. 🙂

Hirdetés

1 hozzászólás

  1. Első babónál én is kihagytam a fogorvost, szerencsére semmi probléma nem volt előtte se és közben se a fogammal. Most második babóval tervezem, hogy legalább egy fogkő leszedésre elmegyek, bár szerintem nincs is nagyon, de legalább ennyi legyen. Most 19 hetes vagyok, egyenlőre semmi ínyvérzés nincs, ezért még hallogatom kicsit a dolgot, de előbb-utóbb sort kerítek rá:)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..