koszmó

Ha ezt a szót halljuk koszmó a hideg futkos a hátunkon, hisz mi minden nap fürdetjük a kicsit. És még a nevében is benne van kosz. Nagyon kellemetlennek érezzük, ha ezt közli velünk az orvos. Holott nem kéne.
Ez, hogy koszmó, egy bőrállapot-betegség neve, azonban nem a higiénia hiányából ered.

Egy kis koszmó? Koszos a gyerek? Mi is ez?

Ha koszmós a pici, könnyen észre vehetjük. A baba fejtetőjén és a kutacsnál megjelenik egy nagy, egybefüggő, vastag zsíros, korpás felület. Ha ezt leszedjük, az előbukkanó bőr piros, néha sebes és nedvedző is.
Ilyen előfordulhat szemöldökön is.
A tudományos neve seborrhoeás bőrgyulladás (dermatitis seborrhoides). Ennek a leggyengébb megnyilvánulása, nem vagy alig viszket és már a csecsemő első 3 hónapjában jelentkezni fog.
Ez dörzsöléssel lekaparható. Előfordul azonban önmagában is, de társulhat bőrbetegséggel is.
A legtöbb esetben néhány hét alatt elmúlik véglegesen.

Megelőzés

Ha minden nap puha szőrű babakefe helyett erősebb sörtéjű kefével fésüljük a baba fejét. Ezzel a kutacsra is nyugodtan rá lehet fésülni, nem okozunk bajt vele.

Hetente 1-2 x mossuk meg a baba haját (könnymentes, pH 7,1 kémhatású nem irritáló és gyógynövényalapú természetes anyagokat tartalmazó) babasamponnal. Azonban erre tökéletesen megfelel az a fürdető is, amit a védőnő ír fel és a babát fürdetjük vele.

hajmosás koszmó ellen

Eltávolítás

Létezik kimondottan csecsemők számára koszmó elleni olaj, mely kamillaolajat, E-vitamint és alfa-bisabololt tartalmaz. A hajas fejbőrre kell felvinni fél egy órán át hatni hagyni. Eddig kössük be a baba fejét valamivel, vagy adjunk rá egy vékony sapkát. Ezután a koszmó könnyen eltávolítható. Ezután jöhet a hajmosás.

babe sampon koszmó ellenEnnél egyszerűbb mód, ha a Babé samponnal (létezik kifejezetten koszmó ellen), két naponta vagy ha a baba fején látni véljük a koszmó első jeleit megmossuk a fejét. Egy hét alatt elmúlik tőle a koszmó. És nagyon ritkán jön vissza.

Előfordulhat, hogy a lúgos vegyhatás miatt kialakuló koszmó társulhat gombás fertőzéssel, illetve bakteriális fertőzéssel. Esetleg csecsemőkori ekcémával. Ilyenkor bőrgyógyásznak kell a picit megmutatni, mert lehet hosszabb távú kezelés szükséges.

Én a fiamat minden este fürdés után fésülöm, mióta hazajöttünk a kórházból. Igaz puha a kis kefénk. Minden nap vízzel mostuk a fejét, egy héten egyszer volt sampon is. Mégis szinte rögtön koszmós lett. A Babé sampon viszont pillanatok alatt eltüntette. Most ha ritkán újra észlelnénk, egy hajmosás elég vele és már nincs is.:)

Előző cikk5 éves a világ legfiatalabb anyukája
Következő cikkEgy három gyermekes Anya napirendje

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .