másfél éves

A kisgyermeknek miután már jár kinyílik a világ. Szinte mindent el tud érni, meg tud nézni, ha akar és persze ha a mama engedi. Ilyenkor már nem elég az sem, ha a hátunkon is van szemünk, mert csöppségünk olyan, mint a szemfényvesztés.(Igaz egy éve még azt hittük ez akkor jellemző rá.:) De most).

Hirdetés

A gyereknek nincs félelemérzete. Azonban arra ügyeljünk, hogy a saját félelmeinket ne ragasszuk át a gyermekre.

Én láttam olyan totyogóst, akit az anyukája terelgetett az utcán, mikor megjelent egy hihetetlenül barátságos eb, akin látszott, hogy kicsapták. Nem ment oda a gyerekhez, de a gyermek nagy mosollyal nyugtázta a dolgot. Azonban az anyuka szinte hisztériás rohamot kapott, hogy istenem kutya és vigyázz és nem szabad. Szinte a sikongásig fajult a dolog, mire a gyerek is teljesen ledermedt és bőgésben tört ki.
Ezután az affér után azt hiszem a gyerek is egy életre félni fog a kutyáktól. Főleg, hogy gondolom nem az első és az utolsó ilyen jelenet volt ez.

Nézzük azonban sorra:

A másfél éves gyermekünknél már valószínűleg a metsző és az őrlőfogai is kibújtak. Így 18 hónapos korra kb. 12 tejfogacskája van. Már nem az a pufi kis „angyalka” típus, már igazi kis fiú vagy kis hölgy. 🙂

Egyéves kora után a gyermek már tudatosan figyeli a körülötte zajló eseményeket. Ezalatt azt értem, hogy a gyorsan suhanó dolgokat is felismeri, követi a szemével. Ha zajt hall, meg tudja határozni a forrását. Az emlékező tehetsége szinte hónapról hónapra növekszik.

Egy másfél éves gyermek fejlődésének állomásaiMinden baba utánzással tanul a kezdet kezdetén. Ebben a korban már nagyon jól utánozzák a szülőket. Ezért is fontos, hogy mennyi értéket adunk át a gyermeknek. Sokszor azt hisszük, a baba nem hallja, amit mondunk. Azonban nem csak az óvodából, de egy otthon elejtett szóból is le tudja szűrni a „rosszat”. Pl. higgyük el, hogy a csúnya szavak sokkal hamarabb megragadnak benne. 🙂 15 hónaposan már a játékai is az utánzást jelentik. Tehát azt játssza amit anyu vagy apu csinál. 18 hónaposan már nem vesz a szájába mindent, hisz már nem szájjal fedezi fel a környezetét. Már képen is felismeri az ismerősöket, sőt a részleteket is. Persze ehhez előtte sokat kell vele foglalkozni. Pl. Olvassunk neki mesét (ebben a korban azért már régóta), a figurákhoz lehet hozzáfűzni a tanulni valót. Nézd milyen szép színű a maci nadrágja. Milyen is? Látod ez kék. Neked is van kék nadrágod igaz? Stb.

Lassan el kezdi a különbségeket felfedezni az ellentétek között. És az ezt meghatározó szavak között. Pl. sovány-kövér, hideg-meleg. Itt is sokat foglalkozzunk a gyermekkel. Vannak ilyen jellegű könyvek is. Pl. Látod a tél milyen fehér és hideg. Emlékszel mentünk szánkózni (már ha volt hó, sajnos a mai gyerek azt sem tudja már mi az), ugye milyen melegen fel kellett öltöznöd? És a nyár? Látod milyen színes? Emlékszel voltunk a strandon. És egy szál fürdőruhában voltál. És milyen meleg volt. stb.

Másfél évesen a baba már képes végig enni egy étkezést, azonban erre is már felkészítő munka kell. A gyermeket azért lehet „nevelni”. Már korábban is elkezdhetjük, hogy az asztalnál milyen viselkedés illik, nem illik. Így akár azt is elérhetjük, hogy pici babával is könnyedén elmehetünk nyilvános helyre enni. Az sem túl szerencsés, ha a pici alá „adjuk a lovat”. Pl. Nagyon vicces tud lenni, ha a baba ledobja a kanalát vagy összekeni magát. Anya és apa először szakad a nevetéstől. Azonban ezt a gyerek sikernek könyveli el. Majd később mikor már nevelnénk és nem szeretnénk, hogy ezt csinálja, jön a nem szabad. Viszont ezzel a gyermek összezavarodik. Hisz eddig ez jó vicc volt. Nevetett apa, sőt mindenki. Sokszor még azt is mondták milyen ügyes, erre most tilos, nem szabad. Nem fogja érteni. Legyünk következetesek.:)

Egy másfél éves gyermek fejlődésének állomásai Másfél évesen már elég jól kifejezi magát szavakkal is. Kb. 40 szót ismer. Tudja a nevét és akár néhány testrésze nevét is. Akár mondatokat is kreálhat magának (persze ezek csak néhány szóból állnak). Viszont lesz egy szava, amit előszeretettel használ szinte mindenre. Erre mondják sokan, hogy ez a nem szó. Hát igen, nem azért mondja mert érti is mit jelent. De valahol ez az első ellenkezés a szülőkkel.:) Viszont ha a gyermek még nem beszél annyit, nem kell megijedni. Vannak lustább lurkók. És Einstein is 3 korában szólalt meg. Azt mondja addig nem volt mondanivalója. Azonban, ha sokat fejlesztjük a babát, foglalkozunk, játszunk közösen, beszéltetjük, akkor is ha még csak gügyög, előbb utóbb ő is mondani akarja majd rendesen a szavakat. És láthatjuk milyen érdeklődés van a szemében, ha egy könyvben mondjuk megmutatjuk neki, hogy nézd az a maci feje. Neked hol a fejed? És rámutatunk. Először, majd menni fog magától is.:)

Sőt ekkor már rajzol is a pici, tehát ismét egy újabb játék lehetőség a számára. Rajzoljunk vele, had firkáljon.

Hát igen folyton legyünk résen, hisz gyermekünk már tud futni, legalább is megpróbálja, de még egyenes térdekkel.:) Így azért könnyebb orra bukni. Egyedül leveszi a cipőjét a zokniját. Akár fel is öltözhet.:) Persze csak „képletesen”, mert lehet, hogy a nadrágja a kezén lesz, a pólója a lábán, de ő ezért dicséretet érdemel hisz a szándék a fontos. Majd mutassuk meg neki, hogyan is kell helyesen.:)

Egy másfél éves gyermek fejlődésének állomásaiÉs erre a korra már kiteljesedik babánknál az éntudat. Én központú világban él. Fel is ismerheti magát a tükörben. (Erre már nagyon sok kísérletet végeztek, de kipróbálhatod Te is. Rajzolj gyermeked arcára rúzzsal egy kis foltot. A tükör előtt állva a saját arcához fog nyúlni, mert látja a tükörben a babát akinek piszkos az arca. Néhány hónappal ezelőtt még a tükröt takarította volna le, még korábban fel sem tűnt volna neki, hogy valami van a babán, csak hogy van ott valaki.).

Tehát ilyenkor már éntudata van, ezért sokszor kerülhetünk összetűzésbe is vele. Alvás, evés idején. Ezt nevezik dackorszaknak. Azonban ez hozzátartozik az egészséges fejlődéséhez, tehát ne úgy nézzünk rá, mint aki direkt ki akar borítani minket. Ilyenkor jön a magyarázat. Lehet ezerszer el kell mondani, de egy anya nem lehet türelmetlen.:) ( Még akkor sem ha ez ember feletti feladat és persze tudom, hogy van olyan, hogy nyugodtnak maradni lehetetlen).

Hirdetés

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Nekem az segít többé-kevésbé nyugodtnak maradni, hogy próbálom észben tartani, hogy nem a gyerek bosszant engem hanem én bosszankodok azon amit a gyerekem csinál! Ezt mostanában elég sűrűn mantrázom! 😀

  2. Nálunk is nagyon jellemző a felsorolás:) Annyi különbséggel, hogy kislányomnak még csak 10 foga van és sajnos nem mindig bír végigülni egy étkezést, mert hát annyi dolga van, ami sokkal fontosabb, mint az evés:D

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..