Lifebuoy in a stormy blue sea

A gyerekek – szinte kortól függetlenül – imádnak a vízben lubickolni. Azonban jó tudni, hogy a legtöbb fürdőbaleset nyáron a vízben történnek.

Nincs annál jobb, amikor nyáron a hűvös vízben lehet pancsolni. Legyen az egy otthoni felfújható medence vagy egy strandfürdő a lényeg, hogy elviseljük valahogy a forróságot.

Egy felnőtt tudja jelezni, ha bajban van – kiabál, csapdos és ösztönösen próbál „úszómozdulatokat” tenni, akkor is ha nem tud úszni. Egy baba azonban máshogy működik. Hang nélkül elmerülnek a vízben, ha ugyanis az arcuk víz alá kerül sokkos állapotba kerülnek, lemerevednek és egyszerűen elsüllyednek.

Nagy segítség, ha a gyerekeket minél kisebb korban már úszótanfolyamra visszük. Nem az a cél, hogy minden úszásnemben kitűnően megtanuljon úszni, hanem a vízbiztonság. És az, hogy ha elmerül, akkor az életösztön és a tanultak alapján a felszínen tudjon maradni. Esetleg el tudjon evickélni egy olyan biztos pontig, amiben megkapaszkodhat.

A vízbe fulladás ugyanis a statisztikák szerint a második leggyakoribb halálok. A legnagyobb veszélyben a 12-36 hónapos korosztály van. Vízbe fulladni ugyanis nemcsak medencében, hanem a kádban, de akár egy vödör vízben is lehet.

A kutatások azt bizonyítják, hogy a fürdőbalesetek nagy része nem azért történik, mert a szülő felügyelet nélkül hagyja a kicsit. Elég az is, ha pár pillanatra valami eltereli a figyelmüket.

Még az úszógumi és a karúszó sem garancia arra, hogy a gyerek feje a víz felett tud maradni. Ennek ellenére nagyon sok fürdőben látni, hogy pici úszni nem tudó babák hatalmas csúszdákon csúsznak le úszógumival.

Ha van a kertben medence vagy kerti tó azt mindenképpen körül kell keríteni.

Ha pedig már megtörtént a baj, akkor minden perc számít. A Blikk megkérdezett egy újraélesztés oktatót, aki elmondta, hogy először ki kell venni a gyereket a vízből. Szólongassuk, derítsük ki, hogy eszméleténél van-e.

  • Hívjunk segítséget és vizsgáljuk meg a gyermek légzését.
  • Ha a gyermek 10 másodperc alatt 2-3 lélegzetet vesz, akkor fektessük stabil oldalfekvésbe, és ellenőrizzük továbbra is rendszeresen a légzését.
  • Ha nincs légzés, akkor meg kell kezdeni az újraélesztést – gyermekek eseté­ben: 30 szívmasszázs után 2 levegőbefújás. Addig kell folytatni, amíg a gyermek újra önállóan lélegzik, vagy megérkeznek a mentők.

Tévhit, hogy a gyerekből először ki kell rázni a vizet, amit lenyelt. A legfontosabb a szívmasszázs és a lélegeztetés, minden más a kiérkező szakember dolga.

Ha a gyermek hosszabb időt volt a víz alatt, akkor a baleset után napokig figyeljük a gyereket. Ha köhög vagy nehezen vesz levegőt azonnal orvoshoz kell menni.

Soha ne felejtsük el, hogy egy kisgyerek 5 centis vízbe is bele tud fulladni.