Egy új tanulmány szerint mind több és több szülő utasítja vissza a kötelező védőoltásokat, viszont az okok alaposan megváltoztak az elmúlt években.

Hirdetés

Az Alabamai Egyetemen döbbentek rá a kutatók arra a felfedezésre, hogy nem a félelem miatt utasítják vissza egyes szülők a kötelezőket – Dr. Catherine Hough-Telford szerint az összeesküvés-elméletek és városi legendák nagyon népszerűen a mai fiatal felnőttek körében, akik hisznek abban, hogy a védőoltás a gonosztól való, és egy titkos kormány ezzel akarja átvenni a kontrollt a kisbabák felett. S mint arról mostanában hallottunk, igen komoly pénzbírság járhat vagy akár halálos következményei lehetnek az oltások elmaradásának…

2013-ban 627 gyermekorvost kérdeztek meg arról, hogy találkoztak-e olyan szülőkkel, akik ellenezték vagy késleltették a védőoltás beadását. A kutatók arra is megkérték az alanyokat, hogy ismerve a szülőket próbálják meghatározni a visszautasítás okát. Majd ennek a felmérésnek az eredményét összehasonlították egy 2006-os eredménnyel. A közel 10 év alatt 75 %-ról 87 %-ra nőtt a vakcinaellenesek száma.

A 2006-os felmérésben sokan nem fogadták el a HPV-elleni oltást, bár az orvosok közül csak kevesen alkalmazták akkoriban még. Manapság viszont sokan azzal indokolják a döntést, hogy nem akarnak a gyermeknek rossz közérzetet, hogy a vakcina árthat a fiatalok immunrendszerének, és teljesen feleslegesek. Jó hír viszont, hogy a oltás és autizmus közti kapcsolatban hívők megoszlása 10 százalékkal csökkent. Ennek oka az lehet, hogy az elméletet rengetegszer sikerült megcáfolni az elmúlt időszakban.

Forrás: 24.hu

Hirdetés