Kassa/Rozsnyó/Komárom/Galánta. A Kassa melletti sacai „vasmű-kórház” szülészeti osztálya azok közé tartozik, ahonnan sok kismama szökik meg rögtön a szülés után, bár hivatalos statisztika nincs, hiszen egyik kórház sem szívesen hozza nyilvánosságra a pontos adatokat. Az újszülötteket hátra hagyó nők között sok a roma, akik arra hivatkoznak, hogy a többi gyerek várja őket otthon, és a férjüket is ellenőrizni szeretnék. Nagy részük azonban néhány nap múlva visszajön a kicsiért.

Persze vannak más esetek is. „Néhány anya már a szülés előtt jelzi, hogy nem kívánják megtartani a kicsit. Legtöbbször anyagi nehézségekre, illetve sok felnevelendő nagytestvére hivatkozak” – mondta lapunknak egy nevének elhallgatását kérő szülésznő, hozzátéve, hogy a környékbeli romatelepek lakói gyakran veszélyeztetett terhesként kerülnek az osztályra, a hálóing mellé pongyolát, papucsot is adni kell nekik. Legtöbben a „kincstári” holmiban oldanak kereket, hozzátartozóik segítségével kijátsszák a portást, az újszülöttért pedig vagy visszamennek, vagy nem. Általában három napjuk van, hogy eldöntsék, hazaviszik-e az újszülöttet, ezután a kórháznak kötelessége csecsemőotthonba szállítani a gyereket. Nyáron hetente több „cserbenhagyásos szülés” is történik a sacai kórházban, télen ez a szám alacsonyabb.

A galántai kórház szülészetén is előfordulnak hasonló dolgok, hasonló forgatókönyv szerint. – Előfordul, hogy az anya néhány nap múlva visszatér és magához veszi a csecsemőt, de van, hogy nem jelentkezik, ilyenkor a gyerek állami gondozásba kerül – tudtuk meg Peter Gindl főorvostól. Idén 12 gyermeket hagytak a kórházban. Az újszülött néhány napot tölt a szülészeten, néhány hetet a csecsemőosztályon, azután intézetbe adják. További 14 esetben az anya a szülés után hazaszökött, de két-három nap múlva visszajött a gyerekért. A nővér tapasztalata szerint a roma nők sokszor nem bírják ki a kórházban azt az öt napot, amíg az újszülöttnek ott kell lennie. Ha a szülő elhagyja gyerekét, a kórház ezt köteles jelenteni a rendőrségen. A vágsellyei kórház szülészetén ritkán, évente kétszer-háromszor fordul elő ilyen eset.

Az érsekújvári kórház újszülött osztályára idén hat 12 hónapnál fiatalabb és két egy évesnél idősebb kicsit vittek be, közülük hat roma gyerek volt – tudtuk meg dr. Bauer Ferenctől, az újszülött osztály főorvosától. Szlovákiában nem létezik olyan megoldás, mint egyes magyarországi kórházaknál, ahol a bejáratnál inkubátort helyeznek el.

„Tapasztalataink szerint még a súlyos betegséggel született kisbabák 99 százalékához is ragaszkodnak a szülők. Azok a kicsik, akikről lemondanak és az osztályunkra kerülnek, egészségesek. Az anyák általában azért döntenek így, mert szociális helyzetuk miatt nem tudják vállalni a gyermek felnevelését. A kicsik zöme tőlünk családi nevelésbe kerül. Volt már rá példa, hogy egy kisbabáért két gyermektelen házaspár is jelentkezett, mindketten állították, hogy a csöppséget nekik ígérték. Miután a gyermekek végleges elhelyezése az illetékes állami hivatal hatáskörébe tartozik, szerencsére nem nekünk kellett döntenünk” – mondta. Bauer doktor.

A rozsnyói Szent Borbála Kórházban két éve nem fordult elő, hogy a gyermekét világra hozó anyuka otthagyta csecsemőjét. A kórházban egyébként néhány évvel ezelőtt évente mintegy ezer gyermek született, ma ez a szám alig haladja meg a 750-et – tájékoztatott Čajka Csaba kórházigazgató.

– Míg a hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején évente kétezer körül mozogott a szülések száma a Komáromi járásban, addig mostanra ez a szám jóval ezer alá csökkent – tájékoztatott dr. Tóth Ferenc, a komáromi kórház szülészeti osztályának főorvosa. – Az idei év első 11 hónapjában 663 gyermek jött világra osztályunkon. A terhesség-megszakítások száma a 3000 koronás illeték hat évvel ezelőtti bevezetése óta szinte a felére esett vissza, évente kb. 250 művi terhesség-megszakítást végzünk. Természetesen ebben szerepe van a hormonális készítmények terjedésének és a felvilágosító programoknak is. Persze itt is előfordul, hogy az újszülött a kórházból egyenesen a városban található csecsemőotthonba kerül, még nevet is ott adnak neki a gondozók. Esetenként a gyermekorvos nem tartja megfelelőnek a családi, illetve szociális hátteret az apróság nevelésére, máskor viszont az anya nem kívánja hazavinni az újszülöttet. Többen közülük aztán fél év, egy év után a csecsemőotthonból veszik magukhoz a picit, hivatalos lemondási nyilatkozatot a legritkább esetben tesznek. (juk, kp, gl, km, vkm)

Epekő helyett gyermek

A komáromi szülészet főorvosa és a főnővére néhány kuriózummal is szolgált. Néhány éve egy közel 50 éves nőt epegörcsökkel hozott be a kórházba a gyorsmentő. A belgyógyászaton annak rendje s módja szerint kivizsgálták, majd egy órán belül – már a szülészeten – egészséges gyermeknek adott életet. Arra is volt példa, hogy anya és lánya együtt feküdt a szülészeten. Egy időben érkezett tehát a gyermek és az unoka a családba. 

Forrás:újszó.com

Előző cikkCsecsemő fejlődése. A fogzás tünetei .
Következő cikkFelrobbant a lávalámpa a csecsemő mellett! Figyelmeztetni szeretne az anya!