Néha elkerülhetetlenek az alvászavarok. Az egyébként jól alvó babáknál is adódnak olyan időszakok, mikor nyugtalan az éjjelük vagy nehezen alszanak el.

Hirdetés

Szilárd étel bevezetésekor

Elkerülhetetlen alvászavarok, amire van megoldás!Megeshet, hogy a szilárd étel emésztésekor keletkező gázok zavarják a csecsemőt. Ha ez előfordul és tudod, melyik étel okozza, kérdezd meg az orvosát, hogy hogyan adagold tovább. Illetve kérdezd meg, mely ételek okozhatnak szélbántalmakat. Ezért mindig írd föl, mikor milyen ételt kapott.

Amikor közlekedni kezd

Ha már ura a mozdulatainak, akkor bizsergést érezhet a végtagjaiban. Ezt mi is tapasztalhatjuk. Mikor jó hosszú kihagyás után egy kicsit nagyobb, megerőltetőbb munkát végzünk. A feladat elvégzése után még gyorsabb a vérkeringés, magas az energia szint.
Ez a csecsemőnél is így van.
Ha már forog, olyan testhelyzetbe is kerülhet, amiből nem tud kimászni, ez is zavaró lehet.
Az is előfordul, hogy mire felébred egy egész más testhelyzetben találja magát, mint mikor lefeküdt.
Ilyenkor nyugtasd meg, ritmikusan susogj neki, hogy nincs semmi baj.

Fejlődési ugrás

Erről már szó volt. Ha épp ez zajlik, akkor felébresztheti az éhség. Azon az éjszakán akkor etesd meg, de másnap többet kapjon napközben.

Jön a fog

Biztos jele, ha a baba nyála folyik, piros duzzadt az ínye – ez akár hónapokig is eltarthat. A fiam 3 hónapos kora óta ilyen, már 7 hónapos múlt, de még mindig nincs foga. Erre egy jó megoldás, ha egy textil pelus csücskét benedvesítesz, majd a hűtőbe teszel. Utána add a babának.
Ez ugyanolyan, mint a hűtőrágókák, csak itt tudod, milyen anyagból van a rágnivaló.

Ha kakilt

Erre a legtöbb csecsemő felébred. Gyenge fénynél cseréld le a pelust, ne beszélj hozzá, csak keveset, ne ébreszd fel. Ha ilyenkor bohóckodsz, mint szoktál, akkor a gyermek azt hiszi ezt lehet ilyenkor is és a következő éjjel már a játékért fog kelni.

A fontos az, ha álmatlan az éjszakád, akkor nappal, ha a pici alszik pihenj. Ne a takarítással foglalkozz. Feküdj le te is, Neked is kell az energia. 

 

Elkerülhetetlen alvászavarok, amire van megoldás!

Hirdetés

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Az én problémám a következő, kisfiam 7 hetes, kb 1 hete a nappali akvasoknal a következő történik:szépen elalszik, majd kb 5-10 perc múlva felriad, úgy néz mintha latna vm maga előtt, úgy sír, h alig tudom megnyugtatni. Ez ejszaka nincs, csak nappal. Mi lehet ez? Mit csináljak?

  2. Annámnál egyedül a mozgásfejlődéses alvászavar okozott komolyabb problémát, a többi mind elhanyagolható volt, sem hasfájás nem volt jellemző, a fogzást nyekk nélkül vészeltük át, a kajáknál csak annyi volt a baj, ha valamiből keveset kapott 😀 Viszont amikor új mozgásformát kezdett tanulni, az nem volt egyszerű, volt, hogy arra kelt a kiságyban, hogy már megint mászik/áll/lépeget 😀

  3. Fejlődési ugrásunk is volt nemrég(3 hónapos) és nekünk akkor Maxim alvási szokása jó irányba változott 🙂 2 hete 2 helyett csak egyszer kell fel enni 🙂 Nekünk kb.2 hónapos kora óta “jön a fogunk”,de eddig semmi,bár az ínye egyre fehérebb.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..