Azok az első szavak, amit minden anya repesve vár. Gyermekünk első szavai általában a baba, mama, papa (most már a tesco is.:)).
Azonban viccet félretéve, megállapították a tudósok, hogy ennek két oka van.

Az egyik, hogy általában ezeket a szavakat mondjuk nekik a legtöbbet, sőt szinte a szájukba adjuk, artikulálunk a gyermek meg utánoz.

A másik ok, valószínű a szülői “fülekben” rejlik. Hisz ezt szeretnénk belehallani (így alakulnak ki még más hallott szavak is pl. add ide, igen, stb).

Tehát a lényeg, hogy nem valószínű, hogy ezek lennének a Porontyunk első szavai, ha mi nem ezt hangoztatnánk nekik. És a mai napig nem tisztázott, hogy ezek az első szavak az babától erednek, vagy a büszke anyukáktól, akik belehallanak “értelmes” szavakat a baba beszédébe, majd utána folyamatosan ezt mondják gyermeküknek.

első szavak

 

Előző cikkBabamasszázs! Így készítsd elő!
Következő cikkHogyan,, tüntessük el” a császármetszés utáni heget?

7 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Nekünk 12 hónaposan az első szavunk a hinta volt.Utána az apa ,nem ,baba és egyelőre ezeket ismételgeti:).

  2. 14 hós kisfiam először a cicát mondta ki, majd anya (ana) papa, mama, de, te, nemnem és most a pápá..:) De ha megkérdem tőle bekakiltál? azt mondja: be..:D Utána kérdem mi van a bugyorban, kaka? És mondja h kaka..:) Mostmár többmindent kezd visszaismételni, pl tea, bátyus (bá) stb..:)

  3. Amit frankón tudott is hogy mit mond,mert bárhol meglátta az a KUKA szó volt…
    Tudja ő a többit is,de nem mondja 🙁 Csak a kukát 😀

  4. Nálunk, nem, de, hama, anya stb 🙂 ezek amiket sürrün hallani tőle (10hós) mostanában meg mondja néha hogy ke (kell) arra a kérdésre válaszol ezzel a szóval mikor megkérdezem hogy kelle neki hama, vagy inni 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .