torna
Forrás: kbfitnesssolutions

Ha korábban is fontos szerepet játszott az életedben a sport, a várandósság alatt sem kell lemondanod a testmozgásról. Amennyiben eddig nem sportoltál, ne most kezdj eszeveszett maratoni edzésekbe, viszont valamennyi aktivitásra neked is szükséged van. A cél persze nem az, hogy 9 hónap alatt fitnessmodell váljon belőlünk, de a mozgás jótékony hatással van a közérzetre, valamint a kellemetlen terhességi tünetek (lábdagadás, végtagfájdalmak, derékfájdalom) nagy mértékben csökkennek a rendszeres testmozgás következtében.

Hirdetés

A terhesség 12. hetéig bármely mozgásforma fokozott óvatossággal, és kis mennyiségben ajánlott, hisz a babád ebben a három hónapban megy át a legnagyobb fejlődésen – ilyenkor tapad meg a kis helyén, ahol még 6 hónapig szorosan kell lennie.

Milyen mozgásformát ne válassz?

Mindenképpen kerüld a rázkódással járó mozgásformákat, mint a futás, a trambulin, a lovaglás a kangoo stb.

Inkább egyedül mozognál?

Sok kismama választja az edzőtermet fitt alakjának megőrzése helyszínéül. Heti két-három alkalommal végzett egy óra cardio edzés tökéletes választás. Ügyelj azonban arra, hogy a pulzusod semmilyen esetben se emelkedjen 140 fölé. Kerüld a nagy súlyokkal végzett gyakorlatokat! Akkora súlyokkal dolgozz, hogy 4 x 25 gyakorlatot kényelmesen, kifáradás nélkül meg tudj csinálni. Jó időben a cardio mozgás kitűnő alternatívája a szabadban történő séta. Amennyiben nem vagy érzékeny a fertőzésekre (várandósság alatt fokozott érzékenység), az úszást is neked találták ki!

Csoportosan végezhető mozgásformák vonzanak inkább?

Hastánc? Torna? Jóga? Igen! Pocakkal is kellemes kikapcsolódást ígérnek, ráadásul a mozgáson kívül a zenét is élvezni fogja a kisbabád. Ezek a mozdulatsorozatok nem csak formában tartják a testet, de a szülésre is felkészítenek. Jól képzett oktató segítségével, speciális gyakorlatokon keresztül sajátítjátok el a légző gyakorlatokat, gátizomerősítést végeztek, és még a relaxációra is jut idő.

Akinek nincs lehetősége eljárni otthonról az interneten is számos videót talál, nincs kifogás!

Az összes mozgásformára érvényesek az alapszabályok – a tested jelezni fogja, ha valami nem esik jól nekik. Ha szédülsz, fáj a fejed, húzódik a pocakod mindenképpen hagyd abba, és pihenj egy kicsit!

Ne feledd!

Mielőtt bármibe is belekezdenél kérd ki az orvosod véleményét a terhességed állapotáról!

Nincs két egyforma terhesség, mint ahogyan nincs két egyforma fizikumú kismama sem.

Mozgásra fel mamik! e feledjétek, fitt mami = boldog babi! 🙂

Hirdetés