esti fektetés

Mindegy milyen korú a gyermeked, az esti fektetés idején fontos egy bizonyos megszokott „szertartás” bevezetése, hisz ehhez tud igazodni a kicsi.

Hirdetés

Nagyon kevés gyermek van, aki szeret este lefeküdni. Hisz ez valaminek a végét jelenti. Nemcsak a nap lezárása, vége a játéknak, a kacagásnak és persze anyu és apu is másik szobában lesz ezután.
Ezért nagyon fontos az esti búcsú milyensége.

Amíg pici a babánkat a ringatás, halk susogás, a puszik (ez minden korra igaz), nyugtatólag hat.

esti fektetés

Azonban, ha már nagyobb a gyermek az esti mesén kívül, lefekvéskor megbeszélhetjük a kicsivel, hogy mi lesz a másnapi menetrend. Miket fogunk csinálni, miket kell elintézni. Így egy másnapi „célt” is kap a gyermek. Bújtassuk ágyba, meséljünk neki, majd a mese után még halkan meséljük el neki, másnap hova fogunk menni. Így már nem is olyan „rémisztő” az alvás.

Még egy fontos tanács. Soha ne feküdjünk le haraggal!!!

Ez már akár iskolás korú gyermekre – sőt akár a párkapcsolatunkra – is jellemző. Bármilyen vitánk zajlott napközben, az esti puszi és a szeretlek ne maradjon el. (Ilyenkor akár még az esetleges bennünk levő tüskékről is tudunk beszélgetni a másikkal nyugodtan.)

Hirdetés

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Mi a kezdet kezdetén egy szobában aludtunk a picivel. Egyszerűen így volt kézenfekvő. Aztán mikor 3 hónapos lett és már csak egyszer-egyszer kelt éjjel külön került, a saját szobácskájába. Légzésfigyelő és nyitott ajtó volt persze, de így tartottuk helyesnek. Apus húzódozott, de meggyőztem, hogy így lesz mindenkinek a legjobb. Az átszoktatás fokozatosan ment. Az első két hétben az esti fürdés és szopizás után még mellettünk aludt a mózeskosárban, de éjjeli szopi után már a saját ágyába tettem le és ott is aludt reggelig. Ez ment két hétig, aztán már az egész estét ott töltötte. Hál az égnek, nem panaszkodhatom, nagyon jó alvókája van a gyerekenek – kire üthetett! 🙂 – így hamar el is aludt mindig. Voltak persze átmenetek, pl amikor megtanult felállni… akkor állandóan azt akarta gyakorolni, még lefekvéskor is…
    Az elalvási szokása neki is megváltozott olyan egy hónapja. Eddig gyerek letesz, ajtó behúz, 5-10 perc, és már aludt is. Mostanában igényli, hogy ott legyek mellette míg elalszik. Szeparációs szorongásra gyanakodom, és bízom benne, hogy átevickélünk ezen és visszaáll a régi rend…. (22 hónapos)

  2. Nekünk velünk egyszobában van annak ellenére,hogy van légzésfigyelőnk. minden este 7-kor fürdés,(ezt imádja)utána eszünk és altatás. Általában evés után nem szokott azonnal elaludni,de max.8 órára már alszik :)este csak egyszer kel fel 5-kor.

  3. 15 hónapos a kisfiam, úgy 3-4 havonta változott az (el)alvási szokása. Kb. 1 hónapja igényli, hogy elalvásig a szobában legyen vele valaki és vagy a kis arcát vagy a hátát simogassa. Előtte természetesen elköszön apától sok-sok puszival – vagy ha nagyszülőknél vagyunk, tőlük is – öleléssel, és végül integet. Néha harcol az alvás ellen, de legtöbb esetben szépen elmagyarázom neki, hogy miért van erre most szükség. Megérti, és hamar elalszik.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..