Testi, szellemi fogyatékosságokat okoznak a mérgek, amiket a felelőtlen terhesek szednek be.

Hirdetés

A törökszentmiklósi drogfogyasztó kismamák esete sajnos nem egyedi jelenség. Az egyik szülészeten gyakran találkoznak olyan kismamákkal, akikről tudják, hogy kábítószert használnak. A kebelcsodaként emlegetett Katie Price is drogozott első terhessége alatt, és az anya bûnéért a vakon, szellemi fogyatékosan született fia fizet élete végéig.

Súlyos fejlődési rendellenességeket okoznak a drogok azoknál a kisbabáknál, akiknek az anyja terhesen sem tud leállni az alkohollal vagy a kábítószerekkel.

Azt már pontosan tudják az orvosok, hogy az anya mértéktelen ivása mit okoz a kisbabáknál: a magzati alkohol szindrómában szenvedő gyerekek nagyon kis súllyal születnek, és egész életükben testi és szellemi fogyatékossággal kell élniük. Szemizombénulásuk és szívproblémáik lesznek.

A drogokkal kapcsolatban sokkal kevesebb a tapasztalatuk: a “hagyományos” kábítószerekről még csak-csak lehet tudni, hogy pontosan hogyan károsítják a kisbabákat. Az amfetamin például születéskor légzésdeprimációt okoz, magyarul túl lassan vesz levegőt a baba, ezért azonnal lélegeztetni kell.

Az egyik legismertebb eset Jordané, azaz Katie Price-é: a kebelcsoda bevallottan drogozott az első terhessége alatt. A legnagyobb fia ezért majdnem vak, szellemi fogyatékos, genetikai rendellenességei vannak. Hajlamos a cukorbetegségre, az autizmusra és dühkitörései vannak.

Az újfajta dizájnerdrogokkal viszont éppen az a legnagyobb probléma, hogy fogalma sincs senkinek, hogy mit tartalmaznak.

A kórházban havonta találkozunk olyan esetekkel, amikor pontosan tudjuk, hogy az anya drogozik. Ezek a babák hosszú ideig orvosi ellátásra szorulnak, és ha a születésükkor még nem is sérültek, később biztosan fejlődési rendellenességekkel fognak küzdeni

– meséli dr. Szőczei Beáta szülész-nőgyógyász.

Egy újszülöttnek ugyanis hiába normálisak a reflexei, csak annyit tudnak megállapítani róla, hogy rendben működik-e a szíve és normálisan tud-e lélegezni. Sok esetben csak később derül ki, hogy hogyan fejlődik.

A mozgászavarokat, figyelemzavarokat, hiperaktivitást az is okozza náluk, hogy sokkal kisebb súllyal születnek, így az idegpályákat védő úgynevezett barna zsírszövet náluk hiányzik vagy jóval kevesebb a szükségesnél

– magyarázza az orvos.

A legtöbb esetben még maguk a drogosok sem tudják, hogy mit is vesznek be – nemhogy az orvosok, akihez kerülnek. A biofű, zene és ezer más néven futó ismeretlen, sokszor szennyezett szerekről csak sokkal később derül ki, hogyan károsították a kisbabát – akkor  viszont már  a kialakult betegségeken már nem, vagy csak alig lehet segíteni.

Hirdetés