Sok babakocsit lehet látni kendővel letakarva a napszúrás esélyétől védve a kicsit, árnyékos és hűvös helyet biztosítva így neki. De ez tényleg jó?

Svante Norgen svéd gyermekorvos szerint a válasz röviden: nem. A lehető legrosszabb, amit egy szülő tehet a babájával szemben.

Hirdetés

A kendő ugyanis bár tényleg véd a napszúrás ellen, melegen tartja a benti levegőt. A hőmérséklet különbség elérhető akár a 15 fokot is, ezzel megnövelve a hőguta valamint a hirtelenhalál szindrómát kockázatát. A benti magas hőmérséklet ugyanis prenatális állapotot, a méh melegét idézheti fel a kicsiben, ami miatt a légzés leállhat.

Tartsuk a baba arcát szabadon, és ha kint nagy a hőmérséklet, semmiképpen ne vigyük ki. Egy nap általában 11:00-17:00 között a legmagasabb a hőmérséklet, ebben az időszakban fokozottan legyünk figyelmesek.

Mi az a hőguta?

Extrém magas külső hőmérséklet hatására az emberi szervezet izzadása leállhat, a test hőmérséklete 39-41 fok közé emelkedhet, ami miatt komoly esélye van az eszméletvesztésnek. Fejfájás, hányinger és szédülés is jelentkezhet. Fokozottan veszélyeztetettnek számítanak a cukorbetegek, az autonóm idegrendszerre gyógyszert szedők és a súlyos, előrehaladott sclerodermás betegek. A megfelelő kezelés elmulasztása esetén szervi károsodás is felléphet, de akár halálos is lehet.

A hőguta kezelése

Minden esetben mentőt kell hívni a hőgutát szenvedett emberhez, hogy mielőbb megkapja a szükséges infúziós kezelést és az intenzív osztályon történő kezelést. Addig is hűvös helyre szükséges vinni a beteget. Fontos a test hűtése pl. hűtőborogatás alkalmazásával, ezzel egyidejűleg a bőr masszírozása a vérkeringés serkentéséhez. Ha a beteg nem vesztette el az eszméletét, adjunk neki bőséges folyadékot, lehetőleg vizet.

Hirdetés