A három, vagy többgyerekes szülők tudják, hogy igenis létezik ez a jelenség, és évekig megkeserítheti az érintettek életét.

Hirdetés

A szakemberek szerint az, hogy ki mikor született a családban sorrendben, nagyban befolyásolja a későbbi életutat, és különösen személyiségformáló lehet, ha valaki középsőként érkezik.

A középső gyerekek általában már nem határozzák meg a szülők mindennapjait, nem fog fenekestül felforgatni mindent a család életében, hiszen már kellő tapasztalattal rendelkeznek az idősebb gyermek révén, éppen ezért talán kisebb lelkesedést váltanak ki, hiszen a nagyobb testvér már mind bemutatta azokat a szerepeket, amiket fejlődésük során felvesznek a gyermekek. A második gyereknél a legtöbb szülő már lazább, tapasztaltabb.

Ezután megszületik a kisebb testvér, aki elbájolja környezetét, ennivaló kisbaba…ugyanakkor a legnagyobbnak különleges viszonya van a szülőkkel, elsőszülött lévén…. – a középső gyerkőc úgy érzi, gyakran fájdalmat okoz neki ez a felállás…

A gyerek születési helyzete hatással lehet a személyes kapcsolataira is, tanulmányaira, majd a későbbiek folyamán a párkapcsolatra és a pályaválasztásra is. Azok a középső gyermekek, akik helyzetét a szülők nem mérik fel, szélsőséges utakon indulhatnak el.

A középső gyerekek egy része falakat épít maga köré, elszigeteli magát, nehezebben jön ki a testvéreivel. Emiatt a középső gyerekek általában hamarabb érnek, a szülők szívesen bíznak rá feladatokat, azonban ez a gyermeket inkább frusztrálja, mintsem megerősítse…

A középső gyermek a negatívumok mellett azonban ambiciózussá válhat, hiszen a sikerért, figyelemért mindig is meg kellett küzdenie. Amennyiben ezt nem tudja elérni normális úton, bajba is keveredhet, és már gyermekkorban is ő a “főkolompos”. Sok baleset érheti, hiszen igazi kalandor, aki szereti a kihívásokat…Hogy végre valaki rá is felfigyeljen.

Felnőtteknél gyakori az extrém sportok űzése, és figyelemre méltó humorérzékük van.

A szülőkön múlik sok minden, hiszen az elsőszülöttnek egy ideig nem kell osztozni sem szeretetben, sem másban, míg a kistestvér eleve úgy születik, hogy osztoznia kell, egy vagy két további gyermek pedig csak ront a helyzetükön. A szülő legfontosabb feladata, hogy már csírájában fojtsa el a problémát, ahogy felismeri, hiszen a gyermek nem fog magába zárkózni, beszélni fog félelmeiről, érzéseiről. Ha ezt a középső gyerek szindrómát tapasztalja a szülő, igyekezzen sorrendtől függetlenül értékelni a gyermekei személyiségét, tehetségét, segíteni kell őket a gyengeségeiben.

Hirdetés