A felelősségvállalás minden ember feladata. Ha valamit nem jól teszünk, meg kell érte kapnunk a megfelelő büntetést. Ha kis korban megtanítjuk a gyereknek, hogy nekünk mindent elmondhat, még mielőtt baj történne, akkor tudunk segíteni. Az őszinteség és a bizalom az alapja a felelősségvállalásnak.

Hirdetés

A fegyelmezési stratégiák – 1-2 éves korban – egyik legfontosabb célja, hogy gyermekünk vállalja a felelősséget tetteiért. Hisz ismerjük már a „ de hát én nem akartam” mondatot.

felelősségvállalásFejlesszük az érzékenységét  

Kérjük meg a gyermeket, gondolkozzon el arról, milyen hatással van viselkedése más emberek érzéseire. Ne fogadd el a Nem tudom választ. De segíts neki megfogalmazni őket.

Mindig magyarázzunk

Soha ne jutalmazzunk vagy büntessünk indoklás nélkül. Nem lehetünk biztosak abban, hogy a gyermek látja az összefüggést viselkedése és a mi reakciónk között.

Legyen arány

A büntetés legyen arányban a vétséggel. A gyermek soha nem fog eljutni a felelősségvállalásig, ha reakciónk túlzott. Inkább el fogja titkolni a csínyeket.

Következetesség

A következetes fegyelmezés előnye, hogy a gyermek megtanulja előre látni helytelen cselekményének következményét.

Hibák jóvátétele

Találjunk arra is módot, hogy a gyermek jóvátegye a helytelen viselkedést. Adjunk alkalmat arra, hogy pl. bocsánatot kérjen a társától, ha eltörte a játékát.

 

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..