Rengetegen felháborodtak a BBC egyik gyerekeknek szóló műsorán. A kisiskolásoknak szóló webnaplóban ugyanis egy olyan kislány mutatkozik be, és meséli el mindennapjait, aki transznemű, és hormonszabályzó gyógyszereket szed, hogy késleltesse a kamaszkorral járó testi változásokat.

Amy egy 11 éves tini, aki lányként éli napjait, kislányként viselkedik, lányos ruhákban jár, pedig annak idején Ben néven anyakönyvezték, ám már nagyon pici korától kezdve a lányos dolgokhoz húzott, és úgy érezte, nem jó testbe született.

Hirdetés

A műsorban többek között arról is beszél, hogy ha elég idős lesz, akkor végleg nővé szeretné műttetni magát.

A felháborodás nem is nagyon a téma miatt van, hanem azért, mert a műsor célközönsége a 6-12 év közti gyerekek, akik még csak most ismerkednek meg a saját testükkel, és egyáltalán nem nekik való a sorozat.

Egy parlamenti képviselő, Peter Bone is nyilatkozott a programmal kapcsolatban, és aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a BBC egy ilyen sorozatot mutat be gyerekeknek. Szerinte a gyerekek maradjanak meg gyerekeknek, és ne a transzneműségen gondolkodjanak. A brit parlament másik tagja, Julian Brazier pedig aggasztónak és illetlennek nevezte a műsort, véleménye szerint a gyerekek csak összezavarodnak, ha megnézik.

Mások szerint viszont jó a kezdeményezés, hiszen már gyermekkorban is felhívja a figyelmet arra, hogy el kell fogadni, hogy vannak olyan emberek, akik mások. A másság elfogadása pedig lehet hogy gyermekkorban egyszerűbb, mint felnőttként, mikor már rögzül az emberekben egy felállított séma.

A BBC a vádakra egy közleményt írt, amiben azt is nyilatkozza, hogy a Just a Girl egy kitalált sorozat, ami valós élethelyzetekre alapul, ám a főszereplő nem egy létező személy.

Forrás: Bors

Hirdetés