Felkészülés a szülésre és az anyaságra

 

Hirdetés

Felkészülés a szülésre és az anyaságra!

 

.

Készülődés a szülésre és az anyaságra – Szülési terv készítése
Ahogy telnek a napok hetek, egyre inkább gondolsz a találkozás pillanatára és hogy minél jobban felkészülve várhasd a pocaklakót. Egyre nagyobb izgalommal számolod a heteket.

Ha az első babádat várod, már most kell gondolkoznod azon, hogy ki lesz a kicsi háziorvosa. Értesíteni kell a gyermekorvost és a védőnőt a kisbaba érkezéséről.

A gyermeked egészsége szempontjából a legtöbb érv a szoptatás mellett szól. Kérlek olvastad a Szoptatásról szóló dúla-blog bejegyzéseket, ahol értékes információkat találsz.

Magyarországon hivatalosan lehet levetetni köldökzsinórvért. A legtöbb nagyvárosban már végeztek is ilyen beavatkozást.

Az eljárás hasznosságáról, a megvalósításáról és a költségeiről a szülészeti osztályon lehet érdeklődni. A szülés körülményeiről és a kórházi ellátásról minden kérdésedet, megbeszélheted a választott orvosoddal.

Ilyen kérdések fordulhatnak elő: szülési terv készítése
– Rendelkezésre áll az orvosod bármikor, illetve mikor értesítsd a vajúdásodról?
– A szülésed várható időpontja körül nem tervez szabadságot? Illetve, ha Ő mégsem elérhető, akkor kit ajánl maga helyett?
– Hány perces fájásokkal, illetve mikor javasolja, hogy kórházba menj?
– Milyen rutineljárásokat alkalmaz szüléskor? (gyógyszerek, burokrepesztés, gátmetszés stb.)
– A kórházi rutin szerint leborotválják-e a szeméremtájékot (esetleg magad is előkészítheted), részesítenek-e egyéb művi eljárásban?
– Vajúdás alatt korlátozzák-e a szabad mozgást valamilyen módon?
– Mit kell feltétlenül magaddal vinned a kórházba, és mit javasolnak a kórházi csomagod előkészítésére?
– Milyen szobákkal rendelkezik a kórház, illetve van-e választási lehetőséged?
– Van a kórházban rooming-in (babás – mamás szoba) és mikortól lehettek együtt a babával?
– Adnak a babának anyatejen kívül pótlást is? Mit és milyen módszerrel (cumisüvegből, kiskanállal stb.)?
– Egy természetes, komplikáció-mentes szülés után hány nap múlva engedik haza a kismamát?
– Vannak egyéb kórházi szabályok, amikről tudnod kell? (pl. lehet-e kísérőd szülés alatt, mikor van látogatási idő stb.)

Gondolkoznod kell, hogy az első napokban kiket tudsz megkérni hogy segítsenek Neked, mert az első hetekben segítségre lesz szükséged. Fontos, hogy kire számíthattok és pontosan hogyan fog az illető segíteni.
A legnagyobb gondot az étkezés fogja jelenteni, ezért feltöltheted a hűtőt kész ételekkel, vagy megbeszélheted a rokonokkal, hogy az első hetekben főtt étellel lássák el a családot.
Az időd nagy részét a babáddal fogod tölteni, fontossági sorrendben pedig a pihenés következik, ezért minden segítséget meg kell szervezni.

Még a legügyesebb és legfelkészültebb friss kismamák is szorulhatnak lelki támogatásra, illetve hasznos tanácsokra, ha tehetetlennek érzik magukat. Ez teljesen természetes, nem kell kudarcként megélni, hanem bátran használd a interaktív tanfolyamunk adta lehetőséget, és kérdezz, kérdezz, amíg meg nem nyugtat az eredmény.

Egyszerű szülési terv letölthető itt >> 

Űrlap kitöltése a Szülési tervhez itt >>>

 

 

______________
– Ha tetszett nyomj egy „tetszik”-et és oszd meg barátaiddal. Ha még nem követed a Zsuzsa dúla facebook oldalát, klikk ide >>> és lájkolj, hogy minden hasznos-érdekes dologról értesülj!

Hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .