Az alvásproblémákra számtalan módszert próbáltak már ki a szülők. Egy idő után azonban elfogynak az ötletek. Íme az a megoldás, ami már nagyon sok anyukának könnyítette meg az életét. Persze minden tipp babafüggő, ezt sose felejtsd el.

Hirdetés

Felvesz-letesz módszer! Megoldás alvásproblémákra!

Ezt a módszert az éjjel síró babánál alkalmazzuk.

Az éjjeli ébredést kétfelé osztjuk. Vannak a pici babák, akik, ha az éjjel egyazon időben ébrednek, akkor az rossz szokássá válik. Erről le kell szoktatni őket (ha éjjel eltérő időpontokban kel, akkor valami igénye van).

Létezik egy másik éjjeli ébredés is, illetve esti nem alvás, már nagyobb korban. Mikor a gyermek egyszerűen dacból, vagy figyelemfelkeltésből nem akar aludni.

Az első (pici babánál) a megoldás:

Ha nyöszörög felveszed, megnyugtatod. Susogsz neki, kicsit paskolod a popsiját, míg elalszik. Majd leteszed. Ha felébred újra kezded. Ez kb. 3-7 napon belül megoldja az éjjeli ébredéseket (hangsúlyozom, akkor, ha rossz szokásról, van szó. Ha fogzik vagy fejlődési ugrása van, akkor nem).

A második (nagyobb babánál):

Gyermek felébred, kijön a szobából, elmondod, hogy este van, aludni kell stb. Visszaviszed lefekteted. Majd ott hagyod (ez a különbség). Ha a baba újra kijön kap egy puszit és visszaviszed. Ha újra jön már csak visszaviszed, nem szólsz hozzá, mert akkor azt már játéknak veszi. De minden lefektetés után otthagyod.

Én ezt a módszert nevezem felvesz-letesz módszernek. És ezt nem szabad 1 éves kora előtt alkalmazni a babánál.

A pici babáknál is igazából felveszed, megnyugtatod leteszed, de ezt én megnyugtató módszernek hívnám. Hisz itt még nem hagyod magára a Picit.

 

Hirdetés

7 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Hónapok óta küzdök az éjjeli ébredéssel. Kislányom 4 hónaposan átaludta az éjszakát majd elkezdett megint felébredni 3-4 óránként. Azt hittem átmeneti. Hiába nem adok neki enni, csak felveszem, visszaalszik, leteszem, így sem szokott le róla. Most 8 hónapos. Foga még nincs és nem is tűnik úgy, hogy a közeljövőben lenne. Nem tudom, mi lenne a jó módszer. Talán várjam ki, hogy magától elmúlik?

 2. Nálunk ez a módszer nagyon jól bevált. Elég volt egy éjszaka, és akkor is csak kb 1 órát kellett csinálni. Csak ajánlani tudom!!!

 3. Szia.
  Hajnali fél 4van, 8,5 hónapos kislányom kb. 8-10-edszer volt fenn. Természetesen én visszaaludni nem tudok, most már végső elkeseredésemben sokadszor olvasom ezt a módszert. 4 hónapos koráig velem aludt, akkor raktam át a kiságyába, ami az én ágyam mellett van. Gond nélkül szokott át. Két napja bújt ki az elsö fogacskája, tehát jelenleg erösen fogzik. Este elalszik fél 8 körül, szépen egyedül. Azután jönnek a gondok. Tízkor már ébred, van, hogy hamarabb is. Csak úgy alszik vissza, ha adok neki inni. Aztán ez megy kb. éjfél- fél 1-ig. Akkor már tápszert kap, mert csak akkor alszik vissza. Aztán fél 3-tól foly tatódik mínden. Ébred, iszik. Ha csak cumit adok, sír. Majd 5-fél 6 körül újra tápi, és alvás 7-ig. 3 napja a foga végett adok fájdalomcsillapítót, de semmi valtozás. Ma már nagy volt a kísértés, hogy magam mellé veszem, de félek, ha megszokja, nehezebb lesz visszaszoktatní. Szdrinted mit tegyek? Meddig kapjon éjjel enni? Nem sok éjszakára a 2- 2,5 dl innivaló a 150 táp mellé? Most a foga végett nem kezdem el a módszert, de jó volt kiírni magamból! Még annyi, hogy régebben nappal csak 20 perceket aludt, most meg kétszer 1,5-2 órát. Én rontottam el, hogy ébredéskor mindjárt inni adtam neki? Napközben nagyon jó, nyugodt baba:)
  Köszönöm, hogy leírhattam!

 4. Sziasztok!
  Húha, most egy kicsit elgondolkodtatok.
  Fiam kb 3 hós koráig 1x kelt, mostanában 2x, ritkán 3x.
  Persze úgy kel, hogy addig sír amíg nem kap cicit. Ezt mondjuk mostanában nem teszteltem, hogy mi van ha csak felveszem és nyugtatom, mert az elején nem vált be, gondoltam most se.
  Nem akarom elkövetni az előttem szólok “hibáját”.
  Próbáljam először meg a felveszem nyugtatom módszert vagy tuti éhes?
  Kb. így néz ki a dolog: 7- 1/2 8 alvás éjfélkor és kb. 4-kor kelés…

 5. Az ejjel csak cicin nyugszik meg a baba dolognal nekem az is segitett, ha nem hagytam, hogy teljesen elaludjon rajtam, csak olyan 80-90%-ban, es utana elringattam. Aztan egyre kevesebbet kellett ringatni, egyre finomabban, szinte eleg volt tartani. Aztan nem ebredt ejjel. Amig nem jottek sorban a fogak vagy ilyesmi. 🙂

  Gabi, egy kerdes: a megnyugtatos modszer, hogy felveszed, visszaaltatod, leteszed – de vele maradsz, amig nem alszik – az 1 eves kor elott is alkalmazhato ugye? Az egy eves kor csak arra vonatkozik, hogy az elott nem setalsz ki a szobajabol amig nem alszik, ugye? Koszi.

 6. Szia!

  Kislányom fél éves – anyatejes és már kezdi megenni a bébikajákat is.
  Éjjelente rendszeresen, már-már kiszámíthatóan ébred kb 2-2,5 óránként és semmi más nem nyugtatja meg csak a cici. Itt sejtem én rontottam el, mert egyből mellre raktam amikor nem akart gyorsan megnyugodni, hogy éjjel ne ébressze fel a páromat, mivel övé a “reggeli műszak” a lánynál.

  Hogyan tudnám leszoktatni erről???

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..