Sok ezer férfi, köztük a gyermekkori rákból felépülők számára jelenthet reményt ez a tudományos áttörés, ami mérföldkőnek számít az apává válás kutatásában.

Forradalmi áttörés: A szuperspermaA jövőben ezentúl a férfiaknak saját bőrének egy darabjából “kitenyésztett” spermiumoknak köszönhetően olyan gyermekeik lehetnek, akik genetikailag is a sajátjuk.

Egy felmérés szerint minden hetedik párnak nehézséget okoz a gyermeknemzés, és bár általánosságban női problémának tartják a meddőséget, egy férfi ugyanakkora eséllyel lehet meddő, mint egy nő. A mesterséges IVF megtermékenyítés pedig ugyan segítséget jelenthet, sok férfi mégis azt hallja az orvosoktól, nem lehet saját gyereke.

A spermium termelődése bonyolult és hosszadalmas folyamat, korábban azt tartották a szakértők, hogy lehetetlen megismételni mesterséges körülmények között, azonban az utóbbi évben sikereket könyvelhettek el ezen a téren kutató orvosok. A legújabb kínai kutatás pedig nagyon ígéretesnek tűnik.

A Nancsingi Orvostudományi Egyetemen ugyanis sikerült létrehozni a laboratóriumban egér spermiumokat, ezek felhasználásával pedig petesejteket megtermékenyítve egészséges utódok születtek, akik képesek voltak később saját utódokat nemzeni.

Egy szakfolyóiratban megjelent kutatás szerint a szakértők először embrionális őssejteket nyertek ki, majd vegyszerek, hormonok és heresejtek keverékével az őssejteket spermatidákká tudták átalakítani.

Ezek a spermatidák kerek, a fejlődés korai stádiumában járó ondósejtek, amik még nem rendelkeznek farokkal, de már nemzőképesek.

A kutatók a sikeres kísérlet után azt tervezik, hamarosan elkezdik a humán spermiumok létrehozását is, ami ha sikeres lesz, akár egy évtizeden belül felhasználható lesz a termékenységi klinikákon.

Előző cikkMegdöbbentő! Saját spermáját használta donornak!
Következő cikkPokoli diéta hódít a nők körében, ki ne próbáld!