A kép illusztráció

Számtalan szokás és hiedelem övezi a születést, az újszülöttet. Némelyiktől pedig egyenesen feláll a szőr a hátunkon – legalábbis a mi kultúránkban nem szokás, így furcsa, morbid, és elképesztő.

Placenta és köldökzsinór

Ezeket a legtöbb helyen a szülést követően kidobják, megsemmisítik. Viszont Törökországban a nők egy része a baba köldökzsinórját magával viszi, és elássa az iskola vagy a mecset környékén, hogy a gyermeket később érdekelje a vallás és a tanulás.

Az USA-ban és Kínában is vannak olyan nők, akik a placentából elkészített kapszulát elfogyasztják.

Felláció

Thaiföldön, Indiában és egy kínai kisebbségnél figyelték meg, hogy az újszülött nemi szervét az anyuka csiklandozza a nyelvével.

Ülve vajúdás

A fejlett országokban a legtöbben hanyatt fekve vajúdnak, ez az elfogadott. Azonban a másfajta vajúdási technikákat már kérvényezni kell az orvostól.

Ázsiában, Afrikában, Közép- és Dél-Amerikában a nők zöme viszont “szabadon” vajúdhat, mindenféle pozícióban lehet szülés közben, de még véletlenül sem fekve, mert az némileg gátolja a baba előrehaladását a szülőcsatornában. Ülve, guggolva, állva, térdelve és sétálva szoktak vajúdni a felsorolt területeken.

Nevetőgáz

A szülés közbeni érzéstelenítés egyik leggyakoribb fajtája az epidurális injekció, azonban az USA több tagállamában is a nevetőgázt használják, amitől ugyan nem múlik el teljesen a fájdalom, mégis elvonja a figyelmet róla. Hazánkban inkább fogászati kezelések alkalmával használatos.

Köpés

A mauritániai wolof népcsoport egyik hiedelme, hogy az emberi nyál képes az elmondott szavak megtartására, így az áldások rajta maradnak az újszülöttön. Elmondják a szöveget, majd leköpik a babát, és szétkenik a fején.

Előző cikkAz újszülött baba táplálása
Következő cikkÚjszülött viselkedési képességei